Geen standvastig zomerweer op komst: in de loop van zondag alweer afkoeling

Ruben - 15/07/2020 - 12:16

Reeds sinds maandag wordt er op vele plaatsen verkondigd dat zondag een zeer warme zomerdag wordt. Maar zeker is dat toch echt nog steeds niet. Vandaar even dit artikel met onderstaande illustraties die aantonen dat er in de loop van zondag koelere lucht zal binnenstromen. Dit als gevolg van een aantrekkende noordwestenwind. Daarmee zijn we dan ook vertrokken voor een opnieuw vrij koele periode waarin de temperatuur vermoedelijk tot eind volgende week beneden 25°C blijft. 

Er zit gezien de termijn wél nog rek op het moment waarop de koelere lucht binnen stroomt. Momenteel wordt dit door het Amerikaanse weermodel rond 17 uur voorzien, wat een domper zou betekenen voor de vele terrasjes en barbecues. Maar er bestaat dus nog wel een kansje dat we dit kunnen rekken tot pakweg 19 of 20 uur. Maar het zou uiteindelijk ook net zo goed ook wat eerder kunnen gebeuren... De volgende dagen zullen we daar een beter zicht op krijgen.

En eerst hebben we nog recht op een zomers warme zaterdag. Al zal de zon dan stevige concurrentie krijgen van middelbare wolkenvelden, dus verwacht zeker geen strakblauwe hemel. Zaterdagavond kan zodoende wel de beste 'zwoele' terrasjesavond van het verlengde weekend worden.

Temperatuurverwachting voor zaterdag 17 uur:

25 tot 26 graden in de schaduw
zat 15072020

Temperatuurverwachting voor zondag 14 uur:

Het zal vlot zijn opgewarmd richting 24-25°C
Zondag 14u 15072020

Temperatuurverwachting voor zondag 17 uur:

De wind draait naar het noordwesten en er gaan snel meerdere graden vanaf
15072020

Vanaf maandag blijft het dan ook vrij fris voor de tijd van het jaar.

Ook op onze nationale feestdag ziet het er dus vrij fris uit, met maxima rond 20 a 21°C.
Beschut tegen de wind zal het tijdens de zonnige momenten nog steeds aangenaam vertoeven zijn op de terrasjes, maar we zullen dus geen zwembad nodig hebben om verkoeling te vinden.

Er zouden enkele buien kunnen vallen, maar een goede ouwe 'drash national' wordt het zeer waarschijnlijk niet.

Maxima op maandag 20 juli

Het langjarig gemiddelde bedraagt 25°C.
maxima 21-7 2020

Maxima voor dinsdag 21 juli 17 uur:

Afhankelijk van bewolkingsgraad 19 tot 21°C
tx 1507 dinsdag 2020

Lezingen

U kan Ruben Weytjens boeken voor een lezing op uw school, binnen uw bedrijf of voor uw vereniging.

Dit kan dus zowel overdag of 's avonds op weekdagen, maar eventueel ook tijdens het weekend. Ruben geeft lezingen die onder te verdelen zijn in 2 hoofdthema's: “Weer en klimaat” en “Noorderlicht en natuur in het noorden”. De lezingen duren meestal ongeveer 90 minuten, excl. 15 minuten pauze en een vragenrondje.

Overzicht aanbod lezingen