Grote onzekerheid zondagavond

Ruben - 14/06/2020 - 10:15

De weerkaarten blijven dezer dagen flinke onzekerheden inhouden. Het is dan ook belangrijk te begrijpen dat we met kansverwachtingen werken. Waarbij bijvoorbeeld een kans op buien van 30% zomaar richting een kans van 70% kan evolueren. En dan nog is het dus niet zeker dat jouw locatie ermee te maken krijgt.
Dit maakt het moeilijk plannen voor buitenactiviteiten, maar tegelijk is wellicht nuttig om te weten dat je rekening moet houden met regen- of onweersbuien. Waarbij het nét zo vervelend kan zijn als het werkelijk gaat gieten, dan wanneer achteraf blijkt dat de voorzorgen voor niets zijn geweest... 

Voor zondagavond en de nacht naar maandag staan er ook weer zo'n onzekerheden op de weerkaarten. Getuige de cumulatieve neerslagkaartjes van weermodellen AROME en COSMO tot maandagochtend:
(Terzijde: eergisteren zat AROME het dichtst op de waarheid, gisteren was dat COSMO)

Berekening weermodel COSMO tot maandagochtend

Cosmo 1406 06

Berekening weermodel Arome tot maandagochtend:

Arome 1406

Volgens weermodel COSMO kan er regionaal dus meer dan 10 liter per vierkante meter vallen. Dit terwijl het volgens weermodel AROME op vele plaatsen droog blijft. met slechts even een schampschot over het noordoosten van de provincie.

Volgens weermodel COSMO zijn er overigens vanmiddag al intense buien dicht in de buurt van Limburg te verwachten.
Tussen 16 en 17 uur zou er dan eerder gezapige regenval vanuit het zuidoosten over de provincie uitbreiden, en het op vele plaatsen voor de rest van de avond nat houden...

Berekening COSMO voor 12 uur:

Stevige buien net ten noorden van Limburg
Cosmo 12 14062020

Berekening COSMO voor 17 uur:

Oprukkende regenval vanuit het zuidoosten
cosmo 14062020 17

Lezingen

U kan Ruben Weytjens boeken voor een lezing op uw school, binnen uw bedrijf of voor uw vereniging.

Dit kan dus zowel overdag of 's avonds op weekdagen, maar eventueel ook tijdens het weekend. Ruben geeft lezingen die onder te verdelen zijn in 2 hoofdthema's: “Weer en klimaat” en “Noorderlicht en natuur in het noorden”. De lezingen duren meestal ongeveer 90 minuten, excl. 15 minuten pauze en een vragenrondje.

Overzicht aanbod lezingen