Het KMI zegt dit... en VTM zegt dat...

Ruben - 29/10/2020 - 15:01

Het zijn opmerkingen die ik wel vaker hoor of lees. Ik begrijp ook wel waar het vandaan komt: verschillende weerdiensten maken vaak gebruik van verschillende weermodellen. Net zoals verschillende weer-apps gebruik maken van verschillende weerkaarten. En dan komt Weytjens ook nog eens met wat anders af...

Vandaar dat ik er steeds op hamer om voor de langere termijn niet naar de uitkomst van één computerberekening te kijken, zoals wordt voorgesteld door bijvoorbeeld het KMI of VTM, maar naar de pluimgrafieken. Hierin is in één oogopslag te zien wat die voorspelling waard is. Hoe groter de spreiding tussen de lijntjes, hoe groter de onzekerheid. Wat het KMI of VTM laat zien is slechts één van de lijntjes. Ook in apps staat slechts de uitkomst van één lijntje uit een grote waaier aan mogelijkheden weergegeven. Vandaar dat de verwachting van dag tot dag soms bokkesprongen maakt. 

Onder de verwachting voor de volgende dagen staat er op deze website ook een percentage achter "zekerheid weersverwachting". Dit is voor een groot deel gebaseerd op de marges die in de pluimverwachtingen te vinden zijn. Maar ook op basis van de verschillen tussen diverse modellen onderling. Doorgaans zal die zekerheid groter worden naarmate de termijn korter wordt. Met andere woorden: meestal ben ik ook niet helemaal zeker van de cijfers of timing die ik in mijn weerbericht vermeld. Omdat de weermodellen steeds een zekere onzekerheidsmarge laten bestaan. Het komt erop aan van zo dicht mogelijk bij de uiteindelijke feiten uit te komen.

Momenteel bestaat er zo bijvoorbeeld twijfel over de temperaturen voor maandag. Woensdagavond maakte ik gewag van temperaturen die dicht in buurt van 20 graden zouden kunnen uitkomen. Vrijwel meteen werd ik erop geattendeerd dat VTM slechts 15 graden gaf. En vanmiddag geeft het KMI blijkbaar 'maar' 17 graden.
Deze temperaturen behoren inderdaad tot de marges die we in de temperatuurpluim kunnen terugvinden.

Al blijkt uit de temperatuurpluim toch echt wel dat de kans groot is dat we dicht in de buurt van 20 graden zullen uitkomen.
Ik voorspel dus niet dát het 20 graden wordt, maar ik geef aan dat de kans groot is dat we dicht in de buurt van die 20 graden uitkomen. Alvorens een koufront passeert en de temperatuur snel zal inleveren. Vanaf het midden van de week moeten we zelfs rekening houden met nachtvorst.

Temperatuurpluim regio Limburg

pluim 29-10-2020

Wanneer we even kijken naar de uitkomst van één enkele berekening, in dit geval weermodel GFS, dan zien we dat het vooral een kwestie van timing wordt. In de loop van de dag zal de vrij krachtige zuidwestenwind immers worden ingewisseld voor een matige westen- tot noordwestenwind, en daarmee komt er plots veel koelere lucht binnen. Hoe later dit gebeurt, hoe groter de kans op 20 graden. Maar dus mét een sterk windveld.

Berekening voor maandag 13 uur:

maa 13u 29-10

Berekening voor maandag 16 uur:

maa 16 29-10

Neerslagindicatie maandag 16 uur

neer 29-10 25-10

Windstoten maandag 13 uur:

windstoten 13u 29-10

Windstoten maandag 16 uur:

wind16 28-10

Update

Maxima 2 november 2020
maxima 3-11-2020

Lezingen

U kan Ruben Weytjens boeken voor een lezing op uw school, binnen uw bedrijf of voor uw vereniging.

Dit kan dus zowel overdag of 's avonds op weekdagen, maar eventueel ook tijdens het weekend. Ruben geeft lezingen die onder te verdelen zijn in 2 hoofdthema's: “Weer en klimaat” en “Noorderlicht en natuur in het noorden”. De lezingen duren meestal ongeveer 90 minuten, excl. 15 minuten pauze en een vragenrondje.

Overzicht aanbod lezingen