Juli 2023: Op de meeste plaatsen een normale hoeveelheid neerslag, maar sommige regio's schieten er boven- of onderuit

Ruben - 31/07/2023 - 10:31

Gemiddeld valt er in deze zomermaand tussen de 75 en 85 liter per vierkante meter. Op veel plaatsen in Limburg is dat ook de hoeveelheid neerslag die er de voorbije 31 dagen in totaal naar beneden kwam. Regionaal was het wat te nat, op andere plaatsen dan weer wat te droog.

Normale hoeveelheden vinden we bijvoorbeeld terug in het noordoosten van de provincie, bij de weerstations van Bree, Neeroeteren, Dilsen en Meeuwen.

Alsof den duivel ermee gemoeid is werden de hoogste neerslagsommen genoteerd op enkele absolute toeristische trekpleisters van onze provincie. Op domein Bokrijk werd 115,6 liter per vierkante meter opgevangen, bij het Blotevoetenpad in Zutendaal was dat 107,8 liter per vierkante meter. Beide locaties liggen bij een westelijke stroming in elkaars lijn.

In het uiterste zuiden viel er dan weer minder neerslag dan gemiddeld. Met slechts 57,6 liter per vierkante meter in Gingelom en 59,6 liter per vierkante meter in Vechmaal. Dat is dus ongeveer de helft slechts van de hoeveelheden in Genk en Zutendaal. Iets verder naar het oosten komen we in Vreren en Berg opnieuw gemiddeld normale neerslagsommen tegen.
 

Neerslagsom juli 2023

(tot 31/7 10:30)
Limburg juli 2023.jpg

We kunnen dus concluderen dat de verschillen doorheen onze provincie best groot waren. Dit is eigenlijk wel iets wat we kunnen verwachten tijdens zomermaanden wanneer we geregeld met buien te maken krijgen. Die buien zorgen immers grote verschillen over kleine afstanden. De zwaarste buien zijn toevallig over het midden van onze provincie getrokken. Daardoor was het op die locaties natter dan normaal. Maar er zijn dus ook regio's waar het droger bleef dan normaal. 

Neerslagsom Vlaanderen en Brussel in juli 2023

10u30vl31072023.jpg

Ook verder naar het westen zien we vaak grote verschillen.
Het houdt dus weinig steek om de maand juli 2023 af te toetsen aan de neerslag die er in Ukkel is gevallen.