Kans op mist

Ruben - 28/09/2022 - 13:21

De volgende dagen komt de atmosfeer grotendeels tot stilstand. Vanwege het wegvallen van de wind is er op donderdag- en vooral vrijdagochtend kans op mist.
De kaartjes van weermodellen dienen slechts als een indicatie en moeten dus met inachtname van de nodige marges worden geïnterpreteerd. 

Zo voorziet weermodel Harmonie voor morgenochtend een groot gebied met een zichtbaarheid van minder dan 100 meter boven Nederland. In Limburg zou het zicht volgens deze berekening beter blijven maar we houden er toch maar best rekening mee dat het ook bij ons regionaal behoorlijk mistig kan worden. Het hangt immers vaak van een detail af inzake luchtvochtigheid, bewolking en bijgevolg temperatuur.
Hoe vlotter het afkoelt, hoe groter de kans op mist aangezien koude lucht minder vocht kan bevatten dan minder koude lucht. Wanneer een luchtpakketje verzadigd is door vocht zal het kleine zwevende druppeltjes afstoten. Vele van die zwevende druppeltjes samen vormen dus de mistlaag. Hoe meer van die druppeltjes, hoe dichter de mist. Hoe minder wolken en hoe minder wind, hoe vlotter het afkoelt.

Voor vrijdagochtend zijn de mistkansen echter groter dan voor donderdagochtend.
In de nacht naar zaterdag gaat het vrij krachtig waaien en ook regenen. Vanwege de wind en wolken kan er dan geen mist worden gevormd.

Berekende zichtbaarheid volgens weermodel Harmonie op donderdagochtend 7 uur. (Oranje = zicht < 100 m)

Bron: Weerplaza
donderdag 280922.png

Berekende zichtbaarheid volgens weermodel Harmonie op vrijdagochtend 7 uur. (Oranje = zicht < 100 m)

Bron: Weerplaza
vrijdag 28092022.png