Koude woensdagochtend

Ruben - 26/12/2018 - 10:34

Woensdagochtend was het overal in Limburg flink koud. Hoe zuidelijker, hoe kouder zelfs. Zo werd het in Kleine Brogel slechts -2.3°C, terwijl het in de buurt van Diepenbeek (Lutselus om precies te zijn) liefst -4.7°C werd. Bijna matige nachtvorst dus. Aan de kort gemaaide grassprietjes zakte de temperatuur tot -9°C, dus wie naar huis is gekropen vannacht zal dat zeker gemerkt hebben. Het gaat hier dus opnieuw om zogenaamde stralingskou, die eigenlijk niets te maken heeft met het transport van koude luchtmassa's naar onze streken.

Gezond weertje! Hoor ik dan vaak roepen. Wel, niets is minder waar. We hebben immers te maken met een ongezonde temperatuur-inversie waardoor de vervuilde lucht uit de onderste lagen van de atmosfeer niet weg kan. Al is het natuurlijk nog altijd gezonder om een natuurwandeling te maken, dan binnenskamers in de nóg vuilere lucht te blijven vertoeven... En dat kan nu dankzij het rustige, droge en vaak zonnige weertje!

Minima in thermometerhut, woensdag 26 december 2018

Minima woensdag 26 december

Minima op 10 cm boven het gras, woensdag 26 december 2018

Grasminima 26122018

Lezingen

U kan Ruben Weytjens boeken voor een lezing op uw school, binnen uw bedrijf of voor uw vereniging.

Dit kan dus zowel overdag of 's avonds op weekdagen, maar eventueel ook tijdens het weekend. Ruben geeft lezingen die onder te verdelen zijn in 2 hoofdthema's: “Weer en klimaat” en “Noorderlicht en natuur in het noorden”. De lezingen duren meestal ongeveer 90 minuten, excl. 15 minuten pauze en een vragenrondje.

Overzicht aanbod lezingen