Koudste temperatuur in bijna 100 weken

Ruben - 30/11/2020 - 08:21

In de nacht naar maandag heeft het voor het eerst sinds lange tijd nog eens matig gevroren in Limburg. In Kleine Brogel werd een minimum van -5.8°C gemeten. In Diepenbeek werd het -5.6°C alvorens er vanaf 2 uur lage bewolking ontstond.

Vorige winter lukte dat zowaar geen enkele keer. We moeten zelfs terug naar 21 januari 2019 om nog eens zo'n koude temperatuur tegen te komen. Toen werd het zelfs -8.6°C. 

Minima laatste 100 weken

Bron: www.weatheronline.co.uk
Minima 30-11 100 weken

Kaartje met minima afgelopen nacht

Bron: www.infoclimat.fr
Minima 30-11-2020

Het had mogelijk nog kouder kunnen worden indien de atmosfeer minder vochtig was geweest. Want doordat er zich -geholpen door de afkoeling- vervolgens een laag wolkendek ontwikkelde is de temperatuur ergens tussen 2 en 3 uur vannacht beginnen oplopen. Vanochtend is het dan ook een graad of 5 minder koud dan de laagste temperatuur van de voorbije nacht. Zo'n wolkenlaag fungeert immers als een dekentje.

Temperaturen 8 uur:

Temperaturen 8 uur 30-11

In Diepenbeek (Lutselus) werd er vannacht zelfs nog -10°C aan het gras gemeten.

Grasminima afgelopen nacht

Bron: WXDecoder
tn gras 30-11 2020

Het zal ongetwijfeld nog lange tijd duren alvorens we opnieuw dit soort temperaturen in Limburg kunnen noteren...
De volgende nachten verlopen alvast een stuk zachter. Wat de rest van de winter precies zal brengen is echter onvoorspelbaar. 

Lezingen

U kan Ruben Weytjens boeken voor een lezing op uw school, binnen uw bedrijf of voor uw vereniging.

Dit kan dus zowel overdag of 's avonds op weekdagen, maar eventueel ook tijdens het weekend. Ruben geeft lezingen die onder te verdelen zijn in 2 hoofdthema's: “Weer en klimaat” en “Noorderlicht en natuur in het noorden”. De lezingen duren meestal ongeveer 90 minuten, excl. 15 minuten pauze en een vragenrondje.

Overzicht aanbod lezingen