Langdurig fris en zo goed als droog met kans op (grond)vorst

Ruben - 13/04/2021 - 11:48

Op basis van de weerkaarten op dinsdag 13 april, ondersteund door de pluimverwachtingen, kunnen we nog lange tijd noordelijke luchtstromingen boven Limburg verwachten. De komende 10 dagen zal er namelijk een gordel van hogedruk aanwezig blijven van Scandinavië tot over het Verenigd Koninkrijk. 

Zeker gedurende eerstvolgende 4 tot 5 dagen bestaat er een grote kans op nachtvorst, tenzij wolkenvelden eens toevallig voor een dekentje komen zorgen. 
na het weekend wordt de kans op nachtvorst kleiner al zien we in de temperatuurpluim nog altijd veel scenario's met minima tussen 0 en +5°C. Bij heldere omstandigheden en boven een steeds droger wordende bodem is het dan toch nog altijd opletten voor mogelijk schadelijke nachtvorst, zeker in de onderste halve meter boven het aardoppervlak.

Luchtdrukverdeling op vrijdag 16 april

Bron: weatheronline.co.uk, weermodel ECMWF
Weerkaart vrij 13042021

Luchtdrukverdeling op zondag 18 april

Bron: weatheronline.co.uk, weermodel ECMWF

Luchtdrukverdeling op woensdag 21 april

Bron: weathercast.co.uk, weermodel ECMWF
woensdag

Temperatuurpluim ECMWF op dinsdagochtend 13/4

Bron: Weerplaza

We zien dat de maxima de komende dagen in de buurt van 10 graden zullen blijven trappelen.
Vanaf het weekend kan dat 12 tot 13 graden worden. Of we vanaf woensdag tussen 15 en 20 graden uitkomen is nog hoogst twijfelachtig, getuige de snel toenemende spreiding tussen de vele lijntjes.

Eens een lokaal buitje valt regelmatig niet uit te sluiten maar neerslag van betekenis is er de komende 10 dagen niet meer te verwachten.

Neerslagpluim weermodel ECMWF

Bron: weerplaza.nl
neerslagpluim 13042021