Lokaal lichte vorst laag boven de grond

Ruben - 21/09/2020 - 09:46

Op verschillende plaatsen is de temperatuur tijdens de nacht van zondag op maandag beneden het vriespunt gezakt. Niet op 2 meter hoogte, de temperatuur die in de weerberichten wordt vermeld. Maar wél laag boven het aardoppervlak, op zo'n 10 centimeter hoogte. Voor de meeste mensen is deze temperatuur niet relevant, maar voor bijvoorbeeld de land- en tuinbouw kan dat wél het geval zijn. In Diepenbeek werd lokaal (station Lutselus, open veld) -1°C gemeten. Ook in Retie, net over de grens binnen de provincie Antwerpen, vroor het boven de zandgrond. Daar werd het zelfs -3°C.

Dat lijkt misschien zeer vroeg op het seizoen, maar in feite is dit niet abnormaal onder de gegeven omstandigheden. Waarbij de ongewone droogte echter wél een belangrijke rol speelt. Een droge bodem kan zijn warmte immers sneller afgegeven dan een natte.

Verder was het helder en windstil. Als de nachten dan ook nog eens lang genoeg duren kan de afkoeling lang genoeg doorgaan om de temperatuur laag boven de bodem tot beneden het vriespunt te doen uitkomen. Valleien zijn hiervoor het gevoeligst.

 

Onderstaande kaartjes (bron: WXDecoder) zijn verre van volledig voor een goed overzicht. Zo meldt Luc Trullemans (Club Meteo Belge) bijvoorbeeld een temperatuur van -2.5°C op de grond in Hupperzberg (Sankt Vith). In heel wat Ardense valleien is de temperatuur laag boven de bodem dus ook beneden het vriespunt gezakt. Maar ook in Limburg zal dat dus op meerdere plaatsen het geval zijn geweest. Dit wordt bevestigd door weeramateur Karel Holvoet vanuit Borgloon, waar er een temperatuur van -1.3°C op het gras werd gemeten.

Minima op 10 centimeter boven de bodem:

Minima 21092020 gras

Minima in thermometerhut (1.5-2m hoogte)

Minima 21092020

Bedenking: Er zijn vele kinderen die nu nog zonder muts en handschoenen met de fiets naar school rijden, terwijl het nu op een heldere ochtend vaak kouder is dan op een bewolkte ochtend in de winter wanneer ze wél muts en handschoenen dragen...

Lezingen

U kan Ruben Weytjens boeken voor een lezing op uw school, binnen uw bedrijf of voor uw vereniging.

Dit kan dus zowel overdag of 's avonds op weekdagen, maar eventueel ook tijdens het weekend. Ruben geeft lezingen die onder te verdelen zijn in 2 hoofdthema's: “Weer en klimaat” en “Noorderlicht en natuur in het noorden”. De lezingen duren meestal ongeveer 90 minuten, excl. 15 minuten pauze en een vragenrondje.

Overzicht aanbod lezingen