Lorenzo zorgt voor onzekere aanloop weekend

Ruben - 30/09/2019 - 11:44

Momenteel stevent een orkaan met naam Lorenzo af op de Azoren. De weercomputers laten deze vervolgens verder afzwakkend richting Ierland trekken. De exacte koers en omvang van zo'n systeem is echter zeer moeilijk door de modellen in kaart te brengen, waardoor het erg onzeker is hoe de weerkaarten er vanaf vrijdag voor West-Europa uiteindelijk uit komen te zien. Zowel het weerbeeld als de te verwachten temperaturen zijn zodoende nog zeer onzeker. Maar voor alle duidelijkheid: Limburg hoeft niet voor een orkaan te vrezen, en de kans op storm is ook zéér klein geworden.

Temperatuurpluim maandagochtend 30 september

temperatuurpluim 3009

In bovenstaande temperatuurpluim zien we dan ook een grote spreiding ontstaan vanaf vrijdag.

Uit onderstaande neerslagpluim blijkt tegelijk dat het erg onzeker is of en wanneer we tijdens het weekend regen mogen verwachten.

Neerslagpluim maandagochtend 30 september

neerslagpluim 30092019

Op de weerkaarten is Lorenzo makkelijk terug te vinden als een relatief kleine maar zeer diepe depressie. Zoals op onderstaand kaartje voor woensdag 2 uur te zien is in de buurt van de Azoren: (Links beneden)

Locatie Lorenzo tijdens nacht naar woensdag:

Lorenzo 30092019 ecmwf

Vervolgens zet Lorenzo volgens deze berekening koers richting Ierland, om op vrijdag net ten westen van Ierland te passeren. Het is dan nog een normale stormdepressie, welke vervolgens snel opgaat in een groot depressie-systeem. Limburg zou op deze manier nauwelijks iets van de restanten van de orkaan merken. 

Maar: zoals uit de pluimgrafieken blijkt ligt de koers en vorm van de depressie nog niet vast, en zouden de restanten van Lorenzo net zo goed dichter bij ons terecht kunnen komen.

Animatie verdere verloop Lorenzo:

Lorenzo animatie ecmwf

Lezingen

U kan Ruben Weytjens boeken voor een lezing op uw school, binnen uw bedrijf of voor uw vereniging.

Dit kan dus zowel overdag of 's avonds op weekdagen, maar eventueel ook tijdens het weekend. Ruben geeft lezingen die onder te verdelen zijn in 2 hoofdthema's: “Weer en klimaat” en “Noorderlicht en natuur in het noorden”. De lezingen duren meestal ongeveer 90 minuten, excl. 15 minuten pauze en een vragenrondje.

Overzicht aanbod lezingen