Minder nauwkeurige weersverwachtingen wegens COVID-19?

Ruben - 09/04/2020 - 10:33

De COVID-19 crisis dreigt nu ook gevolgen te hebben voor de nauwkeurigheid van vele weersverwachtingen. Namelijk de verwachtingen die automatisch tot stand komen door de berekening van één weermodel letterlijk naar een tabel op een website of app te vertalen. Want deze berekeningen zullen vaker fouten bevatten. Ook bepaalde weerberichten op radio en TV die gebaseerd zijn op de kaarten van één weercomputer worden minder betrouwbaar.

De reden: Het feit dat de rekenmodellen aan de slag moeten met minder meetgegevens dan voorheen. Héél wat belangrijke meetgegevens worden immers verzameld door de burgerluchtvaart, welke wegens de COVID-19 crisis zoals bekend een zware terugval ondergaat. Minder vliegtuigen in de lucht betekent bijgevolg minder meetgegevens. Meetgegevens die nodig zijn om de actuele toestand van de atmosfeer wereldwijd zo goed mogelijk te kunnen beschrijven. Pas wanneer die toestand gekend is heeft het zin om op basis van natuurkundige wetten te gaan uitrekenen welke veranderingen er de komende uren en dagen aan deze toestand te verwachten zijn. En zodoende dus tot een betrouwbare weersverwachting te komen.

weerdata

Uiteraard wordt er tegenwoordig ook veel gebruik gemaakt van satellietgegevens, en daarmee is er niets aan de hand. Maar alleen aan satellietgegevens hebben we zeker niet voldoende voor betrouwbare input in de weermodellen. We hebben immers ook andere waarnemingen nodig, o.a ook om de satellietgegevens te kunnen valideren of finetunen. Dat kan bijvoorbeeld middels geautomatiseerde metingen in grondstations. 

In heel wat ontwikkelingslanden moeten die gegevens echter nog manueel worden verzameld en verstuurd. En dit soort manuele waarnemingen loopt de laatste tijd sterk terug, zo meldt de World Meteorological Organization. Vermoedelijk ook vanwege de COVID-19 maatregelen.

Maar het grootste probleem blijft dus toch wel de terugval van meetgegevens dankzij vliegtuigen. Deze vliegtuigen vliegen over grote afstanden en op verschillende hoogte, en daar meten ze dus voortdurend belangrijke parameters zoals temperatuur, windrichting, windsnelheid en luchtvochtigheid. En veel van dit soort waardevolle informatie ontbreekt momenteel, waardoor de toestand van de atmosfeer minder nauwkeurig in kaart kan worden gebracht dan vóór het COVID-19 tijdperk.

Gevolgen voor dit weerbericht voor Limburg

Ik maak mij echter sterk dat de invloed van de soms minder nauwkeurige weerkaarten op mijn weerbericht voor Limburg kleiner zal zijn dan op de meeste andere weerberichten. Dit omdat ik mijn verwachting niet baseer op één weermodel, maar op verschillende weermodellen. Een fout op een weerkaart door het ontbreken van bepaalde data zal doorgaans niet in elk weermodel voorkomen, omdat diverse weermodellen elk hun eigen manier van rekenen hebben. Vandaar dat er ook vóór het COVID-19 tijdperk altijd verschillen tussen de verschillende weermodellen te vinden waren. En laat dat nu nét de reden zijn waarom ik als sinds jaar en dag steeds diverse weermodellen raadpleeg. In tegenstelling tot vele websites en apps, waarin slechts één letterlijke berekening van één weermodel wordt gepresenteerd. Ongeacht de berekeningen van andere modellen dus.

Meer info over mijn manier van werken via deze link.