Natte periode in aantocht

Ruben - 18/12/2020 - 12:06

Voorlopig is er van de koude winter geen spoor te bekennen in een wijde omtrek rondom Limburg.
De zachte en natte winter is wél dicht in de buurt en zal ons in de aanloop naar Kerst vaak op regen trakteren. 
Het zou goed kunnen dat er in de komende 10 dagen meer dan de helft van een normale maandhoeveelheid regen valt. Tot en met tweede kerstdag zal er volgens de droogste scenario's ongeveer 25 liter per vierkante meter vallen maar de natste prognoses geraken aan een dikke 50 liter.

De laatste berekening van de Amerikaanse weercomputer voorziet ongeveer 40 liter per vierkante meter:

Neerslagsom-indicatie volgens weermodel GFS

gfs 18-12 precdd

Uit de neerslagpluim valt af te leiden dat de kans op regen tussen maandag en zondag vaak groot is.
Met wat geluk zou het op Kerstmis wat droger kunnen blijven. Dit is echter nog zó ver vooruit dat er nog veel kan veranderen. Een pluimgrafiek kan op zo'n termijn enkel als een globale inschatting worden gebruikt.

Neerslagpluim ECMWF vrijdagochtend

Grote neerslagkansen tussen maandag en zaterdag
Neerslagpluim 18-12-2020

Het blijft nog tot Kerstmis zacht tot zeer zacht.
Voor dinsdag en woensdag zien we wél nog flink wat onzekerheid in de temperaturencurve, getuige de spreiding in de temperatuurpluim van weermodel ECMWF.

Temperatuurpluim ECMWF vrijdagochtend

Zacht tot Kerst, dinsdag en woensdag onzeker
plui 181222020

Rond Kerst zal het frisser worden maar van een winterinval is er geen sprake. Er is nu eenmaal nauwelijks kou voorradig in de windstreken van waaruit traditioneel kou te verwachten is. Het feit dat de noordpoolstreek sneller opwarmt dan onze regio speelt hierin ook een zekere rol. Al kan het in de toekomst zéker nog wel eens tot een echte uitbraak van kou komen.

Voorlopig zal het wintergevoel hier van een heldere en windstille nacht moeten komen. Door uitstraling kan de temperatuur dan wel eens onder het vriespunt zakken. Doorgaans is dit pas kort van tevoren goed in te schatten.

Lezingen

U kan Ruben Weytjens boeken voor een lezing op uw school, binnen uw bedrijf of voor uw vereniging.

Dit kan dus zowel overdag of 's avonds op weekdagen, maar eventueel ook tijdens het weekend. Ruben geeft lezingen die onder te verdelen zijn in 2 hoofdthema's: “Weer en klimaat” en “Noorderlicht en natuur in het noorden”. De lezingen duren meestal ongeveer 90 minuten, excl. 15 minuten pauze en een vragenrondje.

Overzicht aanbod lezingen