Noorderlichtseizoen in Lapland gestart!

Ruben - 19/08/2022 - 12:09

In Lapland is er op elke avond met voldoende duisternis kans op noorderlicht, zolang er maar opklaringen aanwezig zijn. Vervolgens hebben we medewerking van de zonnewind nodig, welke bepaalt of er veel of weinig licht door zonnewinddeeltjes kan worden gegenereerd in onze atmosfeer.

Tussen half april en half augustus wordt het ten noorden van de poolcirkel onvoldoende donker. Maar vanaf pakweg 15 augustus zou intens noorderlicht zich op het donkerste moment van de nacht (tussen 23.30 en 1 uur) al eens even kunnen laten zien. En dat gebeurde afgelopen nacht, van 18 op 19 augustus aan de hemel boven Luosto.

Om je kansen op noorderlicht te maximaliseren moet je bereid zijn om moeite te doen, om te "jagen op het noorderlicht". Op dit moment betekent dit om te beginnen lang wakker blijven omdat het pas na 23 uur stilaan donker genoeg wordt. De volgende weken zal het echter snel vroeger en vroeger donker worden, waardoor het noorderlicht dus ook steeds vroeger aan de hemel te zien kan zijn. Tegelijk koelt het ook meer en meer af waardoor ook de kou trotseren een belangrijke factor wordt voor noorderlichtjagers.

Omdat het vaak niet precies in te schatten is wanneer het donker genoeg wordt en wanneer de opklaringen ruimte geven aan het noorderlicht, maak ik vaak een gezellig vuurtje om de tijd te doden. In de winter dus ook om het niet te koud te krijgen. Gisterenavond was het echter nog +10°C en hoefde het vuurtje dus niet al te groot te zijn.

20220818_223317.png
20220818_224046.png

Ik was samen met mijn zoon Jarne (12) op noorderlichtjacht. Jarne is even enthousiast als mezelf en hield in de loop van de avond al urenlang de ontwikkelingen van de bewolkingsgraad en zonnewindparameters in de gaten. Hierboven zien we hem met z'n eigen Lapland-mes aanmaakhout maken en beneden staat hij bij Ahvenlampi ('meertje') de wolkenband op te volgen die mogelijk roet in het eten kon komen strooien. Gelukkig bleek dit uiteindelijk een verbrokkelde wolkenzone met tussenin dus ruimte voor sterren en eventueel noorderlicht.

20220818_231517.png

Zelfs zonder noorderlicht was het een zeer mooie, sfeervolle avond. Het bleef steeds flink schemeren met in het noordwesten nog altijd geel-oranje kleuren van de zon die niet zover onder de horizon gezakt was.

18aug1200-14.jpg

Door deze schemering is het zwakke noorderlicht dus onmogelijk waar te nemen. Het was dan ook wachten en hopen dat het noorderlicht intens en hogerop aan de hemel verscheen. En dat gebeurde uiteindelijk ook enkele keren tussen 23.30 en 1 uur. Daarna werd het grotendeels bewolkt terwijl het langzaam maar zeker ook weer lichter werd.

Het noorderlicht verscheen dus tussen de witte wolkenvlokken. Op zich gaf dit wel een bijzonder sfeertje. Soms kwam het in de vorm van pilaren opzetten laag vanuit het oosten, waar het het donkerst was. Soms danste het kort recht boven onze hoofden.

Jarne heeft zelfs zijn eerste noorderlichtfoto met z'n gsm kunnen maken. Een bijzonder moment voor z'n trotse papa! Ik ben benieuwd of hij net als z'n papa in de toekomst nog vele duizenden noorderlichtfoto's gaat maken... Tegenwoordig kan je dus met smartphones al redelijke noorderlichtfoto's maken. De toestellen worden snel beter en beter waardoor er soms zelfs geen statief meer nodig is. Deze foto is met een sluiertijd van 2 seconden uit de losse hand getrokken. (ISO400)

Tussendoor deden de wolken me steeds aan een vingerafdruk denken...

18aug1200-08.jpg
18aug1200-09.jpg