Opnieuw een korte opleving van de zomer in de maak

Ruben - 18/08/2021 - 09:49

Momenteel zit de Limburgse zomer in het zoveelste dipje... na de zoveelste opleving. De volgende opleving mogen we aan het eind van de week en vooral op zaterdag verwachten. De temperatuur stoot dan namelijk door naar 25°C en waarschijnlijk zelfs nog wat meer. In tegenstelling tot het voorbije weekend zouden we nu op zondag geen volledig droge toegift meer krijgen, al bestaat er nog best veel onzekerheid over de timing van eventuele buien. Begin volgende week krijgen we dan weer maxima tussen 20 en 23°C en wordt het wisselvallig. Het volgende dipje dus... Een langdurig stabiele periode zit er dus voorlopig niet in. Deze kan zich ten vroegste vanaf woensdag 25 augustus instellen.

Beneden toon ik de temperatuurkaartjes van weermodel GFS voor respectievelijk vrijdag, zaterdag en zondag. In de praktijk kan het altijd een graadje meer of minder worden, maar ook bij andere weermodellen zien we momenteel vergelijkbare getallen.

Temperatuurkaartje voor vrijdag

Vrijdag 18082021

Temperatuurkaartje voor zaterdag

zaterdag 18082021

Temperatuurkaartje voor zondag

zondag18082021

Bovenstaande indicatie vinden we ook terug in de temperatuurpluim van weermodel ECMWF. Uit de grote spreiding tussen de lijntjes valt te concluderen dat er nog niets te zeggen valt over het laatste weekend van augustus. 

Temperatuurpluim weermodel ECMWF

eps_pluim_tt_06380_1 18082021

Neerslagpluim weermodel ECMWF

eps_pluim_rr_06380 18082021

In de neerslagpluim zien we dus dat er op woensdag en donderdag een beetje neerslag mogelijk is. Op vrijdag is de kans op regen klein, zaterdag blijft het overal droog. Op zondag, maandag en dinsdag wordt de kans op regen of buien weer groot. Mogelijk breekt er vanaf woensdag een droge periode aan.