Polar low kan in de nacht naar donderdag voor witte verrassing zorgen

Ruben - 17/01/2023 - 12:28

Uiteraard is het niet echt een verrassing wanneer je weet wat er precies staat te gebeuren. Maar in dit geval geldt meer dan ooit dat er iets zeer interessants 'zou kunnen' gebeuren. We krijgen immers te maken met een vrij zeldzaam "polar low" dat in de loop van woensdag vanaf de Noordzee Nederland bereikt. Rondom dit kleine lagedrukgebied circuleren er talrijke buien, in het binnenland vaak onder de vorm van smeltende sneeuw of sneeuw. Deze zouden vanaf woensdagavond Limburg kunnen bereiken.

De weermodellen hebben de grootste moeite met het bepalen van de koers van dit "polar low". Daardoor is het ook onzeker waar en wanneer de meeste neerslag zal vallen. Verschillende fijnmazige modellen laten het op woensdagavond en/of in de nacht naar donderdag echter langdurig sneeuwen boven Limburg. Bij temperaturen rond het vriespunt kan die sneeuw ook gaan blijven liggen waardoor het best wel eens zou kunnen dat Limburg, of een deel ervan, donderdagochtend wakker wordt onder een wit sneeuwtapijt. Regionaal kan er onder het spoor van een heuse buientrein zelfs een dik pak vallen.

Weermodel Arome voorziet in het tweede deel van de nacht naar donderdag intense sneeuwbuien boven Limburg en dan vooral voor het noorden en midden van de provincie. Deze zouden ongetwijfeld een sneeuwlaag achterlaten.

Weermodel Harmonie berekent reeds vóór middernacht regen die overgaat in smeltende sneeuw, al blijft het kantje boord voor wat betreft de neerslagvorm. Bij een voldoende hoge intensiteit zou er echter ook volgens dit model regionaal een sneeuwlaag kunnen ontstaan.

Waarschijnlijk gaan we de berekeningen vandaag en zelfs morgen in de loop van de dag nog zien wijzigen. Maar bij deze dus alvast een indicatie van de mogelijkheden die op tafel liggen.

Berekende neerslag volgens weermodel AROME op donderdagochtend

De werkelijkheid zal sowieso afwijken van deze simulatie

Verwachte neerslag voor 4 uur

Verwachte neerslag voor 5 uur

Verwachte neerslag voor 6 uur

BEREKENDE NEERSLAG VOLGENS WEERMODEL Harmonie rond donderdag middernacht

DE WERKELIJKHEID ZAL SOWIESO AFWIJKEN VAN DEZE SIMULATIE

Berekening voor 23 uur

Berekening voor 00 uur

Berekening voor 01 uur

Wat is een polar low?

Een polar low is een kleine depressie welke tijdens de wintermaanden in een noordelijke stroming met arctische luchtmassa's kan ontstaan. Het ontstaat wanneer koude luchtmassa's over een relatief warme zee strijken. Dit temperatuurcontrast vergemakkelijkt het ontstaan van de storingen. Dergelijk polar low bestaat hooguit twee dagen, en verdwijnt vrij kort nadat land wordt bereikt. Polar lows brengen een sterk windveld met zich mee en nabij de kern kunnen er felle sneeuwbuien vallen. Vandaar dat er vaak sprake is van sneeuwjachten of sneeuwstormen. Tijdens de sneeuwbuien kan er soms ook onweer voorkomen.

Polar lows zijn door de modellen moeilijk precies in kaart te brengen. Zo is het vaak 12 uur van tevoren nog niet helemaal duidelijk waar het zal gaan sneeuwen en hoeveel er werkelijk kan vallen. Dat moet uiteindelijk blijken op basis van de satellietfoto's en radarbeelden.
Doordat ze regionaal een karrevracht aan sneeuw met zich mee kunnen brengen zijn het misschien wel de belangrijkste systemen die in een weerjaar in de buurt van Limburg kunnen opduiken.