Prachtige depressie!

Ruben - 02/11/2019 - 11:35

Ons Limburgse weertje wordt dezer dagen gestuurd door verschillende depressies. Het woord depressie klinkt negatief, want wordt automatisch geassocieerd met "slecht weer" of een "depressief gevoel". Maar wat mij betreft kunnen depressies ook heel erg mooi zijn. Vooral wanneer je ze op satellietbeelden terugvindt. Zo zien we op zaterdag 2 november een heel mooie depressie met kern boven Engeland liggen. Rondom zo'n kern bewegen de wolken tegen de wijzers van de klok in.

En een depressie hoeft ook niet altijd "slecht weer" te betekenen. Zo zien we hoe er tussen de verschillende wolkenkrullen ook ruimte is voor brede opklaringen.
Als we inzoomen lijkt de kern van de depressie haast op het oog van een orkaan. Met de wind zal het in Limburg echter relatief meevallen, met zaterdagmiddag gemiddeld 5 Beaufort en rukwinden tot zo'n 50 km/u. Lokaal kan er echter eens een uitschieter inzitten tot 70 km/u, maar de kern van het lagedrukgebied blijft te ver uit onze buurt om zwaardere windstoten mogelijk te maken.

Op de weerkaarten zien we dat deze depressie een kerndruk van ongeveer 972 hPa heeft. Rondom de kern liggen de lijnen van gelijke druk (isobaren) dicht bij elkaar, wat wijst op een sterk windveld.

depressiekern 02112019

Ook op de kaarten met de effectieve waargenomen luchtdruk en isobaren is de depressiekern mooi terug te vinden.
In het zuiden van Engeland lopen de rukwinden op tot pieken tussen 100 en 120 km/u. Ook aan de overkant, bij de Cap Gris Nez is een uitschieter tot 103 km/u gemeten.

isobaren 02112019
Rukwinden 02112019

Lezingen

U kan Ruben Weytjens boeken voor een lezing op uw school, binnen uw bedrijf of voor uw vereniging.

Dit kan dus zowel overdag of 's avonds op weekdagen, maar eventueel ook tijdens het weekend. Ruben geeft lezingen die onder te verdelen zijn in 2 hoofdthema's: “Weer en klimaat” en “Noorderlicht en natuur in het noorden”. De lezingen duren meestal ongeveer 90 minuten, excl. 15 minuten pauze en een vragenrondje.

Overzicht aanbod lezingen