Rukwinden zondag 23 februari: Risico voor carnavalsoptochten?

Ruben - 19/02/2020 - 09:53

Er bestaat momenteel grote ongerustheid over de snelheid van de rukwinden op zondag 23 februari. Vooral dan onder de carnavalsverenigingen vanwege de vele optochten.

Vorig jaar waren er op 10 maart nog enkele Limburgse steden die hun optocht gewoon lieten doorgaan bij rukwinden boven 100 km/u. Duidelijke waarschuwingen werden letterlijk in de wind geslagen. Dat was uiteraard onverantwoord, ook al liep het gelukkig goed af. Maar bij windstoten tot lokaal 120 km/u had het serieus fout kunnen lopen. Vandaar dat er dit keer terecht wél naar de weersverwachtingen wordt gekeken.

Rukwinden zondag 10 maart 2019

rukwinden 10 maart 2019

Ik wil meteen iedereen geruststellen: zover zal het aanstaande zondag niet komen. Maar ook bij rukwinden vanaf ongeveer 80 km/u is het toch ook wel extra opletten geblazen. En daar zouden we wel eens dicht bij in de buurt kunnen komen, zo wijzen de pluimverwachtingen en weerkaarten op woensdag uit.

Windstotenpluim zondag 23 februari

Windstotenpluim zondag 23-2

Uit bovenstaande berekeningen valt af te leiden dat de kans groot is dat de maximaal haalbare windstoten ergens tussen 70 en 75 km/u zullen liggen. Die windsnelheden worden enkel gehaald onder 'ideale omstandigheden', op plaatsen waar er geen obstakels in de buurt zijn om de wind af te remmen of af te blokken.

De kans dat het minder dan 75 km/u wordt is overigens duidelijk groter dan de kans dat we naar 80 a 90 km/u zullen gaan, al valt dit laatste momenteel dus nog niet helemaal uit te sluiten.

Overigens zullen we ook donderdag al dicht in de buurt van 70 a 75 km/u uitkomen. Maar omdat hier geen marketing-naam zoals Dennis of Ellen aan wordt gekoppeld wordt het voor de sensatie-media blijkbaar veel minder interessant om over te berichten. Wie weet blijven de windsnelheden op zondag 23 februari uiteindelijk nog wel lager dan deze van donderdag 20 februari...

Kortom: Voorlopig is het onnodig om eender welk evenement voor zondag reeds af te gelasten vanwege de berekende windsnelheden. 

Lezingen

U kan Ruben Weytjens boeken voor een lezing op uw school, binnen uw bedrijf of voor uw vereniging.

Dit kan dus zowel overdag of 's avonds op weekdagen, maar eventueel ook tijdens het weekend. Ruben geeft lezingen die onder te verdelen zijn in 2 hoofdthema's: “Weer en klimaat” en “Noorderlicht en natuur in het noorden”. De lezingen duren meestal ongeveer 90 minuten, excl. 15 minuten pauze en een vragenrondje.

Overzicht aanbod lezingen