Sneeuwkansen: Het wordt de volgende 10 dagen regelmatig kantje boord

Ruben - 31/12/2020 - 10:52

En dan zal het toch wel minstens één keer moeten lukken zeker?

Op de weerkaarten is nog steeds een verdere afkoeling te zien in de eerste week van 2021. Maar échte transportkou zit er voorlopig niet in wegens niet voorradig in de brongebieden. Daardoor zal de temperatuur overdag net boven het vriespunt uitkomen. 's Nachts wordt dat 0 tot +1°C onder een bewolkte hemel en -3 tot -1°C bij opklaringen.

Er worden echter veel wolken verwacht waardoor de temperatuur op die momenten dus ook 's nachts niet echt vlot zal kunnen wegzakken. Maar van tijd tot tijd wordt er ook neerslag voorzien bij doorgaans licht positieve temperaturen. En als die neerslag voldoende intens is kunnen de vlokken de temperatuur meenemen richting het vriespunt waardoor er ook een sneeuwlaagje kan ontstaan. In Limburg dus.

Om droge sneeuw mogelijk te maken mag het dauwpunt bij voorkeur niet boven 0°C liggen. Als de bovenlucht dan koud genoeg is kan er ook sneeuw vallen terwijl de temperatuur in de onderste meters licht positief is.

Beneden toon ik 3 verschillende situaties volgens de berekening van weermodel ECMWF deze donderdagochtend. Waarbij het in de komende 10 dagen kantje boord wordt omdat net wél of net niet aan de voorwaarden zal zijn voldaan. Dit op basis van de berekeningen van weermodel ECMWF. Als je weet dat zo'n berekening nooit exact uitkomt begrijp je dat het onmogelijk te voorspellen is of het gaat sneeuwen, wanneer het gaat sneeuwen, hoeveel het gaat sneeuwen en hoelang die sneeuw zal blijven liggen. We moeten dus met de nodige marges rekening houden. Hoe verder vooruit hoe groter die marges worden.

Maar het gaat dus vooral om de indicatie: er komen kansen voor de sneeuwliefhebbers. De vraag is in welke mate die kansen benut gaan worden.

Situatie 1: Maandagochtend 4 januari

Berekende neerslag:

Vanuit het oosten trekt een neerslagzone Limburg binnen
ma31222020n

Berekende dauwpunttemperatuur:

In de neerslagzone schommelt het dauwpunt rond nul.
madp31122020

Berekende temperatuur op 2 meter:

Licht positieve temperaturen tussen 0 en +2°C. Bij sneeuwval zal temperatuur naar 0°C zakken.
mat2m31222020

SITUATIE 2: woensdag 6 JANUARI

Berekening neerslag

Opnieuw zou er een neerslagzone vanuit het oosten over Limburg schuiven
woe3122n

Berekende dauwpunten

Opnieuw schommelen de dauwpunten in de neerslagzone rond of net beneden 0°C
tdwoe312

Berekende temperatuur

Net boven het vriespunt. Bij voldoende intensiteit zal het een poosje 0°C worden.
t2mwoe31222020

SITUATIE 3: Zaterdag 9 JANUARI

Berekende neerslag

Sneeuwbuien vanuit het noorden
zat311202020prec

Berekende dauwpunttemperatuur

Beneden nul, dus voldoende koud voor droge sneeuwvlokken

dauwpwunt31122020

Berekende temperatuur op 2 meter

Dicht in de buurt van het vriespunt dus deze sneeuw zou blijven liggen.
t2msat31122020

De werkelijkheid zal er per definitie anders uitzien dan de letterlijke berekening van zo'n weermodel. Mogelijk komen er ook nog andere kansen terwijl de hierboven getoonde kansen van tafel worden geveegd. Maar grootschalig gezien krijgen we de komende tijd dus met winterweer te maken en zou het soms spannend kunnen worden voor wat betreft de sneeuwkansen. Ik kan echter niet genoeg benadrukken dat we doorgaans pas kort van tevoren zicht krijgen op de werkelijke kansen. Sneeuwliefhebbers zullen dus geduldig moeten afwachten.

Tot slot nog één tip voor de sneeuwliefhebbers: Laat je niet gek maken als er eens 10 centimeter op de weerkaarten verschijnt. Verschillende media zullen daar de volgende dagen mogelijk mee uitpakken en torenhoge verwachtingen scheppen. Als daar in de praktijk nog 2 centimeter van overblijft is het ook mooi wit.

Het spijt me voor de sneeuwhaters dat ik supporter voor sneeuwval. Maar mij daarvoor haten heeft geen zin, ik zit namelijk niet aan de knoppen. Ik moet dit jaar mijn tweede thuis in Lapland missen wegens corona, dus ik zou het fijn vinden als de sneeuw mij een keertje komt opzoeken i.p.v. omgekeerd...

Lezingen

U kan Ruben Weytjens boeken voor een lezing op uw school, binnen uw bedrijf of voor uw vereniging.

Dit kan dus zowel overdag of 's avonds op weekdagen, maar eventueel ook tijdens het weekend. Ruben geeft lezingen die onder te verdelen zijn in 2 hoofdthema's: “Weer en klimaat” en “Noorderlicht en natuur in het noorden”. De lezingen duren meestal ongeveer 90 minuten, excl. 15 minuten pauze en een vragenrondje.

Overzicht aanbod lezingen