Sneeuwkansen voor Limburg flink toegenomen

Ruben - 05/02/2021 - 18:41

Op basis van de weerkaarten op vrijdagavond kunnen we stellen dat de kans op een sneeuwlaag in Limburg flink is toegenomen. De meeste weermodellen laten het lagedrukgebied voldoende zuidelijk trekken om het noorden van de provincie reeds in de nacht naar zondag in de negatieve temperaturen te doen verzeilen. Omdat de bovenlucht dan nog minder koud is kan er aanvankelijk enige tijd regen vallen, wat dan aanleiding geeft tot ijzel. In de loop van de ochtend of ten laatste tegen de middag zou dan ook het zuiden van de provincie in de koudere lucht met kans op sneeuwval vertoeven. De meeste neerslag is dan wel al gevallen waardoor de kans op een flink pak sneeuw groter is in het noorden dan in het zuiden van de provincie. Volgens verschillende scenario's kan er in het uiterste noorden regionaal meer dan 10 centimeter vallen. In het zuiden zou het bij enkele centimeters blijven. Maar als alles nóg wat verder naar het zuiden opschuift kan er ook in het zuiden nog wat extra bovenop komen. 

Daarna blijft het tot het eind van de week vriezen wat betekent dat het sneeuwdek veel langer dan de gebruikelijke 6 tot 12 uur zal blijven liggen. Mogelijk valt er op maandag en dinsdag af en toe zelfs nog wat bij. 

Beneden toon ik het berekende sneeuwdek volgens 5 verschillende weermodellen voor maandagochtend.
GFS is momenteel nog een beetje de dwarsligger die ervoor zorgt dat we nog niet helemaal zeker kunnen zijn, maar op basis van de overige modellen lijkt er toch al veel te moeten gebeuren om het noorden van de provincie sneeuwvrij te houden. Terwijl het er dus ook voor het zuiden steeds winterser begint uit te zien. (Bron: meteologix)

Weermodel UKMO

ukmo12z05022021

Weermodel ICON

icon12z05022021

Weermodel ARPEGE

(1 mm neerslag komt ongeveer overeen met 1 cm sneeuw)
arpege 05022021

Weermodel GFS

Weermodel GFS

Weermodel ECMWF

ec1205022021