Sneeuwkansen zondag: de spanning wordt opgedreven

Ruben - 04/02/2021 - 09:02

Op donderdagochtend blijft het zoals verwacht spannend voor wat betreft de sneeuwkansen tussen zondagochtend en maandagochtend. De spanning wordt zelfs verder opgedreven nu steeds meer berekeningen de sneeuwzone vanuit Nederland tegen Limburg laten aanleunen of in sommige gevallen zelfs helemaal over Limburg leggen. Hoe noordelijker hoe groter de kans op een sneeuwdek. Voor het midden en oosten van Nederland komen steeds meer berekeningen met een sneeuwdek van meer dan 40 centimeter, gevolgd door een forse vorstinval. Daarmee zou de maatschappij helemaal stilvallen. Waarschijnlijk zal het in Limburg niet zo'n vaart komen maar 100 kilometer stelt op deze weerkaarten eigenlijk niets voor. Alles hangt af van een lagedruksysteem dat vanuit het zuiden richting Limburg schuift en waarvan de exacte koers nog onduidelijk is.

Diverse weermodellen hebben allemaal hun eigen manier om tot een berekening in de toekomst te komen. Waardoor we dus ook verschillen zien van model tot model. Welk model het meest betrouwbaar is valt in dit soort omstandigheden absoluut niet te zeggen.
Over het algemeen worden ECMWF en in mindere mate GFS vaak wel als gids gebruikt. In het weerbericht op VTM is bijvoorbeeld enkel de berekening van ECMWF te zien. Maar zeker in dit soort omstandigheden (eigenlijk altijd) is het echt aangewezen meerdere modellen te raadplegen om zo een idee van zekerheden en vooral onzekerheden te krijgen.

Beneden toon ik de verwachte hoogte van het sneeuwdek op maandagochtend volgens 6 verschillende modellen.
De kaartjes zijn te vinden bij meteologix.

Weermodel ECMWF

ec00 04022021

Weermodel GFS

gfs00 04022021

Weermodel ICON

icon00 04022021

Weermodel UKMO

ukmo00 04022021

Weermodel GEM

gem00 04022021

Weermodel ARPEGE

Weermodel arp 0402202100

Sneeuw of geen sneeuw, de kans is groot dat de temperatuur in de loop van zondag of de nacht naar maandag onder het vriespunt duikt waarna het tot het eind van de week winters blijft. Dat kunnen we afleiden uit de trend in de verschillende temperatuurpluimen. Slechts een minderheid houdt de temperaturen boven het vriespunt. (Bron: Weerplaza)

Temperatuurpluimen GFS en ECMWF op donderdagochtend

pluimen00 04022021 1

Tot slot; er bestaat ook een sneeuwpluim waarin de kans op een eventueel sneeuwdek volgens de 50 verschillende berekeningen van ECMWF te zien is. En hier zien we dus ook dat er wel degelijk opties zijn die de sneeuw tot helemaal over Maastricht berekenen. En dus ook Belgisch Limburg. 

Sneeuwpluim ZO-Nederland

(Voor België zijn dit soort pluimen niet openbaar beschikbaar)
sneeuwpluim04022021