Sneeuwkansen zondag-maandag

Ruben - 03/02/2021 - 11:39

Het blijft voorlopig erg onzeker in welke mate Limburg iets zal meekrijgen van de sneeuwdump die nu toch wel door haast alle modellen boven delen van Duitsland en Nederland wordt voorzien.

Alles hangt af van de koers van een depressiekern die vanaf vrijdag in onze buurt komt tollen. Rondom een depressie waait de wind tegen de wijzers van de klok in. Dat betekent dat er aan de onderkant lucht wordt aangetrokken vanuit het zuidwesten en aan de bovenkant lucht wordt aangetrokken vanuit het noordoosten. En ergens zullen die luchtmassa's botsen en daar een grote hoeveelheid sneeuw achterlaten.

Op donderdag berekenen de meeste weercomputers deze depressie net te noordelijk om voor Limburg ook een dikke sneeuwlaag mogelijk te kunnen maken. Maar een kleine verschuiving op de weerkaarten kan in de loop van zondag uiteindelijk toch tot een winters landschap leiden.

Beneden toon ik als voorbeeld de ochtendberekening van weermodel GFS voor zondagmiddag.

Luchtdruk zondagmiddag

gfszon03022021 druk

Temperaturen die bij deze drukverdeling zouden horen

GFS03022021 t2m

Hierbij komt de +1°C ter hoogte van Eindhoven uit en kan het in het zuidoosten van Limburg +10°C zijn.
Over het overgrote deel van Nederland zou dit een sneeuwdek van meer dan 10 centimeter opleveren. In een omvangrijk gebied zou dit letterlijk vertaald zelfs meer dan 30 centimeter kunnen opleveren. In de praktijk zal het er sowieso anders uitzien maar over 5 centimeter meer of minder zal niemand struikelen in dit soort gevallen...

Sneeuwdek zondagavond volgens deze berekening

Sneeuw03022021gfs

Volgens deze ene berekening van dit weermodel GFS op donderdagochtend zou Limburg dus niet op een wit landschap getrakteerd worden. En hoewel ook de meeste andere weermodellen de sneeuw momenteel net buiten Limburg houden zou het in de loop van de volgende dagen mogelijk tóch nog witter kunnen evolueren voor ons.

Want de exacte positie van het lagedrukgebied kan momenteel nog niet helemaal gekend zijn. De volgende uren en dagen zal die positie nog wel wat meer naar links, rechts, boven en onder worden berekend. Hoe zuidelijker het laagje uitkomt, hoe groter de kans dat Limburg (of delen van Limburg) met een sneeuwlaag te maken krijgen.

Voor het noorden en midden van Nederland lijkt de winterinval wel een feit als we mogen afgaan op de temperatuurpluim van weermodel ECMWF. Voor het zuiden spant het er dus enorm om.

Temperatuurpluim noordoost Nederland

Bron: Weerplaza
NOpluim0302

Temperatuurpluim Midden Nederland

Bron: Weerplaza
ZOPlum03022021

Temperatuurpluim ZO Nederland

Bron: Weerplaza
ZOpluim03022021

Hieruit blijkt dus ook duidelijk hoe scherp de begrenzing tussen zacht en koud zal worden. Zeker als je bijvoorbeeld de Operationele Uitvoer (de rode lijn) bekijkt. Uit de pluim voor ZO-Nederland blijkt dus ook duidelijk dat er wel degelijk scenario's mogelijk zin waarbij de kou uiteindelijk ook z'n weg naar Limburg zal weten te vinden.