Tijdelijke opstoot van hitte met een piek op vrijdag

Ruben - 29/07/2020 - 10:55

De volgende dagen krijgen we in Limburg te maken met een tijdelijke opstoot van hitte.
Op donderdag resulteert dit al in maxima rond 27 of misschien 28 graden, maar de warmste luchtmassa's bereiken onze provincie op vrijdag. Dan zal het overal vlot warmer worden dan 30 graden. Gemiddeld kunnen we ons aan temperaturen tussen 33 en 34 graden verwachten, maar lokaal zou het mogelijk zelfs 35 graden kunnen worden.

Dit leidt echter geen hittegolf is, want in de loop van zaterdag schuiven de hete luchtmassa's alweer door naar Duitsland. Mogelijk zit er in Limburg nog net even 30 graden in, maar tegen de avond zal het toch wel wat koeler worden. Mogelijk komen daar ook een aantal onweerachtige buien bij kijken, maar hierover bestaat er nog veel onduidelijkheid. 

Vanaf zondag mogen we dan een aantal dagen maxima tussen 22 en 25°C verwachten. 

Temperatuurpluim ECMWF

temperatuurpluim 29072020

Uit bovenstaande temperatuurpluim valt meteen al de onzekerheid te zien voor wat de maxima op zaterdag betreft. We zitten daar met een marge van 26 tot 33°C, wat vooral veroorzaakt wordt door de onzekere timing waarop de warmste luchtmassa's uit Limburg worden verdreven. Maar ook eventuele buien kunnen hierin een rol spelen. 

In onderstaande neerslagpluim zien we dat het onzeker is of er überhaupt buien verwacht kunnen worden, maar er schieten wel een aantal lijntjes (=scenario's) uit die dus flinke buien voor mogelijk houden. Waarschijnlijk krijgen we hier in de loop van de volgende dagen een beter zicht op.

Neerslagpluim ECMWF

Neerslagpluim 2907

Lezingen

U kan Ruben Weytjens boeken voor een lezing op uw school, binnen uw bedrijf of voor uw vereniging.

Dit kan dus zowel overdag of 's avonds op weekdagen, maar eventueel ook tijdens het weekend. Ruben geeft lezingen die onder te verdelen zijn in 2 hoofdthema's: “Weer en klimaat” en “Noorderlicht en natuur in het noorden”. De lezingen duren meestal ongeveer 90 minuten, excl. 15 minuten pauze en een vragenrondje.

Overzicht aanbod lezingen