Van dinsdag tot en met vrijdag vaak neerslag

Ruben - 26/04/2020 - 11:22

Op maandag 27 april blijft het in Limburg nog heel de dag droog, maar vanaf dinsdag zal de meest acute droogte worden weggewerkt. Dit middels een reeks wisselvallige dagen waarop regelmatig heel wat liters regenwater naar beneden zullen komen. Meerdere berekeningen voorzien tot begin mei minstens 30 liter, ongeveer de helft van een normale maandhoeveelheid neerslag. Het tekort dat zich sinds half maart heeft opgebouwd zal hier echter niet helemaal mee worden weggewerkt, maar voor de droge natuur zal het sowieso een welgekomen verfrissing zijn.

Beneden toon ik een aantal neerslagkaartjes van weermodel ECMWF. Bij de interpretatie moeten we ons echter goed realiseren dat dit zoals altijd slechts een indicatie is, en dat de werkelijkheid er nooit exact zo zal uitzien als berekend wordt. De rode stippellijnen rond de neerslaggebieden duiden er tevens op dat het vaak om buiige neerslag gaat, waardoor de verschillen van plaats tot plaats groot kunnen zijn over kleine afstanden. Het lijkt voor een leek dus misschien hele dagen te zullen gaan regenen, maar er zullen ongetwijfeld ook droge perioden voorkomen.

Neerslag-indicatie dinsdag 11 uur tot 14 uur

2604 1

Neerslag-indicatie woensdag tussen 14 uur - 20 uur

2604 2

NEERSLAG-INDICATIE donderdag TUSSEN 14 UUR - 20 UUR

2604 3

NEERSLAG-INDICATIE vrijdag TUSSEN 14 UUR - 20 UUR

2604 4

Hoe het vanaf het weekend verder zal verlopen is nog een grote vraag, gezien de onzekerheid die snel in de weermodellen sluipt. Vanaf 3 mei zou de temperatuur waarschijnlijk weer winst boeken, maar de kans lijkt me klein dat dit opnieuw in langdurig zonnig en stabiel lenteweer zal uitmonden.

Temperatuurpluim WEERMODEL ECMWF zondag 26/4

Temperatuurpluim 2604

Neerslagpluim weermodel ECMWF 26/4

Neerslagpluim 2604

Lezingen

U kan Ruben Weytjens boeken voor een lezing op uw school, binnen uw bedrijf of voor uw vereniging.

Dit kan dus zowel overdag of 's avonds op weekdagen, maar eventueel ook tijdens het weekend. Ruben geeft lezingen die onder te verdelen zijn in 2 hoofdthema's: “Weer en klimaat” en “Noorderlicht en natuur in het noorden”. De lezingen duren meestal ongeveer 90 minuten, excl. 15 minuten pauze en een vragenrondje.

Overzicht aanbod lezingen