Vanaf zaterdag breekt een wisselvallige periode aan.

Ruben - 22/07/2021 - 17:08

Vrijdag beleven we in Limburg de zevende droge dag op rij. Met maxima tot 26°C is het voor vele Limburgers dan ook schitterend zomerweer. Maar vanaf zaterdag moet er echter rekening worden gehouden met buien. Buien die soms intens kunnen zijn en onweer met zich meebrengen. Toestanden zoals vorige week zijn uiteraard uitgesloten. Toen werd er regionaal stroomopwaarts meer dan 200 liter per vierkante meter voorzien. Nu zou er in korte tijd lokaal eens 20 liter per vierkante meter kunnen vallen waardoor lokale en vooral kortdurende wateroverlast niet valt uit te sluiten in de eerste minuten na een bui. Net zoals we eerder in juni en juli hier en daar al eens meemaakten. 

Uit onderstaande neerslagpluim valt af te leiden dat er ook volgende week nog geregeld buien te verwachten zijn. Geen langdurige zondvloed, maar lokaal pittige buien. 

Neerslagpluim ECMWF donderdagochtend

Bron: weerplaza.nl
eps_pluim_rr_06380_00 22072021

Neerslagsom volgens ECMWF tot zondagavond

Mogelijk 20 tot 25 liter
zondag 22072021

Neerslagsom volgens ECMWF tot vrijdagavond

40 tot 60 liter.
Neerslagsom volgens ECMWF tot vrijdagavond

Hierbij dient te worden vermeld dat dit zowat de natste berekening is die er momenteel onder de weermodellen te vinden is. Andere modellen komen eerder aan 20 tot 40 liter.

In principe zouden onze beken deze neerslagsommen in een week tijd probleemloos moeten kunnen afvoeren. Maar de geschiedenis speelt natuurlijk ook een rol. Een inschatting van de gevolgen voor beken die het momenteel nog zwaar hebben valt echter niet onder mijn expertise. Daarvoor heeft de Vlaamse Milieumaatschappij specialisten in dienst.