Verwachting vrijdag 17 mei - Extrema Outdoor - Limburg

Ruben - 16/05/2024 - 19:42

Permanentie

Op vrijdag, zaterdag en zondag ben ik naar inmiddels jaarlijkse gewoonte continu aanwezig tijdens het Extrema Outdoor festival. Voor een verwachting over regen, buien en wind en een inschatting van eventuele risico's of ongemakken die deze met zich meebrengen. Zelfs de nachtelijke afkoeling wordt in de gaten gehouden met het oog op de Kampeerders. Maar ook voor advies inzake parades, zoals bijvoorbeeld door de steltlopers.

Extrema Outdoor laat niets aan het toeval over en ik ben blij dat ik mijn steentje kan bijdragen aan een goed en veilig verloop van het festival. De regendruppels ga ik helaas niet kunnen tegenhouden.

Onduidelijk weerbeeld vrijdagnamiddag

Niet alleen de organisatie maar ook vele festivalgangers hebben me de voorbije dagen om een weerbericht specifiek voor Extrema Outdoor gevraagd. Maar net als voor de rest van Limburg is het momenteel (donderdagavond) nog altijd afwachten hoe het weerbeeld er in de loop van vrijdag boven Domein Kechterhoef in Houthalen precies komt uit te zien. Elke volgende berekening van eender welke weercomputer ziet er weer net wat anders uit dan de voorgaande, en dat maakt het onmogelijk om vertrouwen te hebben in een gedetailleerde verwachting. 

Voormiddag blijft het waarschijnlijk nog droog. De kans is vervolgens sowieso groot dat het in de loop van de namiddag zal gaan regenen. En ook dat er dan in pakweg 6 uur tijd veel regen kan vallen. Sommige berekeningen voorzien regionaal zelfs meer dan 30 liter per vierkante meter. Maar het zou met wat geluk ook bij 'slechts' 10 liter per vierkante meter kunnen blijven. Wanneer de regenzone of vooruitgeschoven buien het festivalterrein zullen bereiken is nog een groot vraagteken. Maar een poncho en stevig schoeisel zullen dus geen overbodige luxe zijn, ook al heeft de organisatie geanticipeerd op de regenval door extra overkappingen aan te brengen.
 

Om te beginnen toon ik graag even 3 neerslagberekeningen voor vrijdag 15 uur van weermodel Arome zoals deze vandaag in de loop van de dag werden gepresenteerd. 

Berekende neerslag door weermodel Arome voor vrijdag 15 uur

Bron: Meteociel

Berekening van vanochtend

Berekening van vanmiddag

Berekening van vanavond

Pas in de loop van de avond zou er dan een intense buienzone van west naar oost over Limburg schuiven, en daarbij dus ook Extrema Outdoor aandoen.

Neerslagberekening voor 18 uur, 20 uur en 22 uur in de update van vanavond

18 uur

20 uur

22 uur

Er zijn uiteraard nog méér modellen die een gedetailleerde berekening op uurbasis maken.
Hoe meer modellen we raadplegen, hoe beter het gevoel we krijgen bij zekerheden en onzekerheden.

Weermodel ICON-D2 laat de regenzone rond 15 uur arriveren, en een koers varen zoals we dit ongeveer in de berekening van weermodel Arome van vanmiddag zagen. Uiteindelijk zou er tegen 22 uur zo'n 15 tot 35 liter per vierkante meter kunnen vallen.

Neerslagberekening voor vrijdag volgens weermodel ICON-D2

Bron: Wetterzentrale

Berekening voor 15 uur

Berekening voor 19 uur

Neerslagsom tot 22 uur

Dan denk je misschien dat het wel duidelijk is, maar dan komt weermodel ECMWF (De 'moeder' der modellen) opeens met veel drogere kaarten op de proppen. Met regionaal slechts 5 liter per vierkante meter in maximaal tot 15 a 20 liter per vierkante meter over het uiterste zuidoosten.

Neerslagberekening weermodel ECMWF

Berekening voor 14 uur

Berekening voor 17 uur

Neerslagsom tot vrijdag 23 uur

 

 

Conclusie: We zijn aangewezen op de radarbeelden om ons in de loop van vrijdag meer duidelijkheid te verschaffen.

Link naar de radarbeelden.

Extrema 2024

Extrema24.png