Volgende week: Kans op buien, maar komt het er ook van?

Ruben - 13/05/2022 - 08:55

Momenteel (vrijdag 13 mei) vinden we op de weerkaarten een aantal situaties terug die tot buien of regen kunnen leiden vanaf maandag. De vraag is echter of de voorwaarden zullen worden vervuld om die buien over onze omgeving te kunnen doen ontstaan. Diverse weermodellen kwamen de voorbije dagen al met bijvoorbeeld fikse onweershaarden op maandag en langdurige regenval op woensdag... Andere modellen hielden het dan weer droger, terwijl bij een volgende berekening de rollen omgekeerd waren. 

Op vrijdagochtend berekent het Amerikaanse weermodel GFS voor de eerstvolgende 8 dagen gemiddeld amper 3 liter per vierkante meter voor Limburg en omgeving. Op donderdagochtend was dat nog 33 liter...
Het Duitse model ICON komt daarentegen nog wel met fikse buien, vooral op maandag. Daarna blijft het meestal droog. Tegen vrijdagmiddag zou er gemiddeld 15 a 20 liter per vierkante meter zijn gevallen. Met lokaal ongetwijfeld hogere uitschieters vanwege het buiige karakter van de neerslag.

Neerslagsom tot vrijdag volgens weermodel GFS

Bron: Wetterzentrale
clipboard01 130522.png

Neerslagsom tot vrijdag volgens weermodel ICON

Bron: wetterzentrale.de
clipboard04 13052022.png

Kortom, het is niet zeker dat het tot buien zal komen. Maar áls het ervan komt kan het wel meteen goed raak zijn, met veel neerslag in korte tijd, onweer en mogelijk ook hagel.
De volgende dagen zullen we hier een beter zicht op krijgen.