Volgende week: Tijdelijk of doorzettend zomerweer?

Ruben - 05/05/2022 - 11:29

Momenteel staat het zo goed als vast dat we in de eerste helft van volgende week maxima van 20°C en meer krijgen. Op dinsdag zou de temperatuur zelfs al dicht in de buurt van 25°C kunnen uitkomen. Het Europese weermodel laat het zomerweer vervolgens verder intensiveren met op donderdag zelfs maxima rond 30°C. Het Amerikaanse weermodel wil daar echter niet van weten en komt op donderdag nog met hooguit 20°C. Het is met andere woorden nog hoogst onzeker wat de weergoden in het tweede deel van volgende week voor ons in petto hebben.

Om de betrouwbaarheid van berekeningen op een termijn van meer dan 5 dagen vooruit te toetsen zijn we verplicht om er de zogenaamde pluimverwachtingen bij te halen. Hoe meer lijntjes daarin eenzelfde traject volgen, hoe groter de betrouwbaarheid. Het feit dat de hoofdberekeningen van de Europese en Amerikaanse weercomputer zo sterk uit elkaar lopen doet alvast sterk vermoeden dat we een grote waaier aan mogelijkheden zullen zien in de bijhorende temperatuurpluimen. En dat vermoeden wordt inderdaad meteen bevestigd met een blik op de pluim van de Europese weercomputer ECMWF:

Temperatuurpluim ECMWF donderdag 5 mei 2022

Bron: Weerplaza.nl
eps_pluim_tt_06380_1 ec 05052022.png

De rode lijn is dus de zogenaamde 'Oper' of hoofdberekening van weermodel ECMWF. Dit is o.a. de berekening die in diverse weer-apps wordt getoond. 

Temperatuur volgens hoofdberekening ECMWF op donderdagnamiddag

Bron: Kachelmannwetter.com
ec00 5-5-2022.png

In andere apps wordt de hoofdberekening van het Amerikaanse weermodel GFS getoond. In die apps zien we vandaag dan ook veel lagere temperaturen dan in de apps die hun data van het Europese weermodel ECMWF krijgen.

Temperatuur volgens hoofdberekening GFS op donderdagnamiddag

Bron: Weerplaza.nl
gfs 0505.png

In de apps zie je dus nooit hoe betrouwbaar de cijfertjes zijn die daar worden opgehoest. Daar heb je dus echt de temperatuurpluimen voor nodig. Dit is ook de reden waarom mijn weersverwachting op deze website geen cijfers toont voor de periode na dag 6. Daarvoor verwijs ik naar de trend op basis van de pluimverwachtingen.

TEMPERATUURPLUIM GFS DONDERDAG 5 MEI 2022

Bron: wetterzentrale.de
clipboard17-2 5-5.png

In de temperatuurpluim van weermodel GFS zien we dus ook een grote spreiding. Hier vertegenwoordigt de dikke groene lijn de hoofdberekening. Deze ligt in dit geval onderin wat betekent dat de kans groot is dat we bij een volgende hoofdberekening weer hogere cijfers te zien zullen krijgen. 

Het is nu dus wachten tot er méér overeenstemming komt tussen de verschillende weermodellen en in de pluimverwachtingen om een concrete verwachting te kunnen maken voor de periode vanaf donderdag 12 mei.

En regen of onweer? Wel, vandaag (donderdag) en zaterdag kunnen er verspreid een aantal buien vallen. Maar dit gaat absoluut niets kunnen veranderen aan de heersende droogte. De kans is klein dat er de komende 10 dagen verandering in komt...

Neerslagpluim weermodel ECMWF

eps_pluim_rr_06380 05-05-2022.png

Zo komt dus een gewikte en gewogen weersverwachting tot stand. Het is dus iets complexer dan de cijfertjes van één weermodel in een weersverwachting gieten. Stellen dat een berekening verkeerd is is dus ook te kort door de bocht. Want elke berekening is per definitie verkeerd aangezien de uitkomst van een weermodel nooit perfect is. Het is aan ons om de uitkomst correct te interpreteren en zo nodig de juiste marges in acht te nemen. Pluimverwachtingen zijn hierin een onmisbaar instrument.

Ruben Weytjens