Volgende week: Wisselvalliger weertype in het vooruitzicht

Ruben - 24/04/2020 - 10:45

De ontluikende natuur snakt intussen alweer wekenlang naar water. Lange tijd konden we in de weersverwachtingen dan ook stellen dat er voor de komende 7 dagen geen neerslag van betekenis te verwachten is. Maar de laatste dagen is er in de pluimverwachtingen wel een neerslagsignaal te bespeuren vanaf maandag 27 april. En dat signaal wordt steeds duidelijker, waardoor we toch wel stilaan uit mogen gaan van een wisselvallige periode. Mét dus hopelijk ook de broodnodige neerslag voor elke locatie in Limburg. Momenteel valt er nog geen cijfer op de neerslagsommen te plakken, maar het lijkt dus wel vast te staan dat we de volgende week niet droog zullen doorkomen.

Uit onderstaande neerslagpluimen van ECMWF en GFS blijkt dat er vanaf maandag dagelijks kans is op regen of buien. Dit betekent echter niet automatisch dát het ook overal zal regenen.

ec 24042020 pp
Neerslagpluim gfs 24042020

Ook uit de temperatuurpluim valt af te leiden dat het prachtige lenteweer voor een tijdje de koelkast in gaat. De mooie grote zaagtand wordt immers afgevlakt, wat er dus op wijst dat we van grotendeels helder weer evolueren naar een meer bewolkt weertype. Het wordt waarschijnlijk ook minder warm met vanaf dinsdag maxima beneden 20°C.

Of het dan begin mei weer warmer wordt is uiteraard nog een groot vraagteken.
De rode lijn in bovenstaande grafiek is op die termijn niet méér waard dan de groene lijntjes...

Lezingen

U kan Ruben Weytjens boeken voor een lezing op uw school, binnen uw bedrijf of voor uw vereniging.

Dit kan dus zowel overdag of 's avonds op weekdagen, maar eventueel ook tijdens het weekend. Ruben geeft lezingen die onder te verdelen zijn in 2 hoofdthema's: “Weer en klimaat” en “Noorderlicht en natuur in het noorden”. De lezingen duren meestal ongeveer 90 minuten, excl. 15 minuten pauze en een vragenrondje.

Overzicht aanbod lezingen