Vrijdag storm? Waarschijnlijk niet in Limburg.

Ruben - 24/09/2020 - 18:23

Voor vrijdagavond wordt er hier en daar gesproken over storm. Het ziet er momenteel echter naar uit dat Limburg hier weinig van zal merken. Cruciaal wordt de exacte koers én vorm van een kleine depressie over onze omgeving. Hoe dichter de kern over Limburg trekt, hoe minder wind we mogen verwachten.

Weermodel GFS berekent die kern net als weermodel Harmonie op vrijdagavond zelfs pal boven Limburg, waardoor het bij ons zo goed als windstil zou worden. Volgens deze berekeningen zou het aan de Kust wél sterk gaan waaien. Zéér sterk.

Een kleine verschuiving van de depressie naar het oosten zou ook voor Limburg veel meer wind betekenen. Een kleine verschuiving naar het westen zou echter ook de Kust in de luwte brengen die we over Limburg en Duitsland vinden. Geen enkel weermodel kan nu al vertrouwd worden.

Dat de kaarten nog niet helemaal geschud zijn is in dit soort situaties 24 uur van tevoren de normaalste zaak van de wereld. Laat ons maar eens rustig afwachten waar de modellen morgen in de loop van de dag mee komen. Vanzelfsprekend kan er wél al op worden gewezen dat we misschien met een sterk windveld te maken krijgen, maar vooralsnog lijkt Limburg hieraan te ontsnappen.

Luchtdruk volgens GFS vrijdagavond 20 uur

Nagenoeg windstil boven Limburg wegens nabijheid kern
Windveld 2409 vrij 20u

Luchtdruk zaterdagnacht 2 uur volgens GFS

De kern blijft boven onze omgeving slepen: geen wind
windveld 2409 vrij 02

Windkracht vrijdagavond

Paars = Windstil, Rood = Storm
wind24092020 222

Rukwinden volgens weermodel Harmonie zaterdagnacht 2 uur

Meer dan 110 km/u aan de Kust, Limburg in de luwte
Weermodel harmonie 2409

Lezingen

U kan Ruben Weytjens boeken voor een lezing op uw school, binnen uw bedrijf of voor uw vereniging.

Dit kan dus zowel overdag of 's avonds op weekdagen, maar eventueel ook tijdens het weekend. Ruben geeft lezingen die onder te verdelen zijn in 2 hoofdthema's: “Weer en klimaat” en “Noorderlicht en natuur in het noorden”. De lezingen duren meestal ongeveer 90 minuten, excl. 15 minuten pauze en een vragenrondje.

Overzicht aanbod lezingen