Vrijdag vooral tussen 14 uur en 17 uur kans op zwaar onweer

Ruben - 19/05/2022 - 15:46

Vrijdagvoormiddag blijft het op de meeste plaatsen in Limburg nog droog. Lokaal kan er al wel eens een buitje vallen maar veel zal dit nog niet om het lijf hebben. Na het middaguur neemt de kans op forse onweersbuien snel toe. Volgens de meeste weercomputers zal het accent voor Limburg ergens tussen 14 en 18 uur komen te liggen. In een periode van 1 a 2 uur tijd zal er dan een potentieel gevaarlijke buienlijn van west naar oost over onze provincie trekken. Vervolgens kan het nog even druilerig blijven maar na 18 uur wordt het snel droog met ook opklaringen.

De passage van de buienzone kan regionaal resulteren in grote neerslagsommen tot meer dan 20 liter per vierkante meter. Sommige berekeningen laten in een smalle strook zelfs meer dan 50 liter per vierkante meter vallen. De extreemste berekeningen gaan tot 80 a 90 liter per vierkante meter. Mede vanwege de kurkdroge en dus keiharde ondergrond kan dit vanzelfsprekend tot ernstige wateroverlast leiden.
De kans dat het daarbij zal donderen is groot en lokaal kunnen er ook hagel en forse windstoten mee gepaard gaan. Doordat er zich een klein lagedruksysteem over onze omgeving vormt moeten we ook buiten de buien enige tijd rekening houden met rukwinden tot 60 a 70 km/u. Dat lijkt vooral tussen 16 en 18 uur het geval te kunnen worden.

Voor organisatoren van buitenevenementen is deze ontwikkeling dus wel iets om in de gaten te houden. Maar zoals gesteld is de kans groot dat het na 18 uur allemaal snel droger en rustiger wordt.

Voorafgaand aan de buienzone kan de temperatuur nog tot in de buurt van 25°C uitkomen. Na de passage wordt het nog hooguit een graad of 20.

Weermodel HARMONIE

Bron: Weerplaza.nl

14 uur

15 uur

18 uur

Weermodel AROME

Bron: Meteociel.fr

16 uur

17 uur

18 uur

Weermodel ICON-D2

Bron: Wetterzentrale.de

14 uur

15 uur

18 uur

Dit model heeft in eerdere berekeningen overigens al gekke dingen laten zijn, met totale neerslagsommen die regionaal opliepen tot 80 a 90 liter per vierkante meter in enkele uren tijd. De kans dat dit gebeurt is klein, maar we kunnen het niet volledig negeren. We zijn vrijdag maar best op het ergste scenario voorbereid.

Neerslagsom volgens een eerdere berekening van weermodel ICON-D2

Tot meer dan 80 liter over het noorden van de provincie...
00000000000.png