Vrijdag zomaar eventjes 25°C, of...?

Ruben - 31/08/2020 - 09:58

Voor vrijdag zijn er momenteel berekeningen te vinden die Limburg zomaar eventjes op een zeer zomerse dag trakteren, met maxima rond 25°C of nog wat meer. Als we iets verder op de weerkaarten kijken zien we echter dat er niet veel moet gebeuren, of we zitten met hooguit een graad of 17 onder de regenwolken. Interessant om op te volgen, maar nog te vroeg om reeds een september-barbecue te plannen.

Temperaturen vrijdag 17 uur volgens GFS

Maxima vrij 31-8

We zien dus een scherpe begrenzing tussen de zone waarin 25 graden (in de praktijk wellicht nog wat meer) gehaald zou worden, en de zone waarin het hooguit 17 graden wordt. 

Dit heeft veel - zo niet alles - te maken met de positie van een regenzone, welke we dan ook op de corresponderende neerslagkaart terugvinden;

Positie neerslag op vrijdag om 17 uur volgens GFS

neerslag 31-8-2020

Uit de temperatuurpluim van weermodel ECMWF valt af te leiden dat 25°C vermoedelijk net wat teveel gevraagd is, maar een dikke twintiger moet er zeker in zitten.

Temperatuurpluim ECMWF 31082020

Temperatuurpluim 31082020

Lezingen

U kan Ruben Weytjens boeken voor een lezing op uw school, binnen uw bedrijf of voor uw vereniging.

Dit kan dus zowel overdag of 's avonds op weekdagen, maar eventueel ook tijdens het weekend. Ruben geeft lezingen die onder te verdelen zijn in 2 hoofdthema's: “Weer en klimaat” en “Noorderlicht en natuur in het noorden”. De lezingen duren meestal ongeveer 90 minuten, excl. 15 minuten pauze en een vragenrondje.

Overzicht aanbod lezingen