Vrijdagavond buien met kans op onweer

Ruben - 12/06/2020 - 10:11

Vanavond zal er zeer waarschijnlijk een buiensysteem vanuit het zuiden richting Limburg koersen. Zoals steeds kunnen we niet zeggen dat "het gáát onweren', wel dat "er káns is op onweer".
Dat onweer zou mogelijk hevig kunnen zijn, al worden we vermoedelijk toch wel grotendeels gered door de timing. Volgens de meeste scenario's zullen de buien immers pas na 22 uur boven Limburg arriveren, mogelijk zelfs pas tegen middernacht. Op dat tijdstip van de dag is het al goed afgekoeld, waardoor de buien hun voeding verliezen en in vele gevallen minder sterk kunnen uitpakken dan bijvoorbeeld om 18 uur het geval zou zijn geweest.

Beneden toon ik twee berekeningen van mijn favoriete weermodellen voor dit soort situaties: AROME en COSMO. Favoriet op basis van resultaten uit het verleden, al bieden die ook in deze context geen garantie voor de toekomst. Ze tonen ons wél een goede indicatie voor de potentie die er in de lucht hangt. Je kan zo'n berekening van buien immers nooit letterlijk nemen, wat ook blijkt uit de verschillen tussen de modellen onderling en de verschillen van berekening tot berekening door eenzelfde model.

Indicatie weermodel Arome

Passage buienlijn tussen 22 uur en 1 uur vannacht:
22 uur:
23 uur:
00u:

Hierboven ziet u dus de indicatie volgens weermodel AROME, die vooral qua timing afwijkt van de berekening van weermodel COSMO. Volgens dit laatste model zal de buienlijn Limburg pas tegen middernacht bereiken.
Weermodel COSMO komt elke 3 uur met een nieuwe berekening. Beneden toon ik twee opeenvolgende berekeningen voor hetzelfde tijdstip naast elkaar. Speciaal voor iedereen die zich afvraagt waarom we niet precies kunnen zeggen waar, wanneer en hoeveel het zal gaan regenen....

Berekening voor middernacht:

Modeluitvoer vrijdag 03UTC:
1206 Cosmo03 1
Modeluitvoer vrijdag 06UTC:
1206 Cosmo06 1

Berekening voor 1 uur vannacht:

Modeluitvoer vrijdag 03UTC:
1206 Cosmo03 2
Modeluitvoer vrijdag 06UTC:
1206 Cosmo06 2

Berekening voor 2 uur vannacht:

Modeluitvoer vrijdag 03UTC:
1206 Cosmo03 3
Modeluitvoer vrijdag 06UTC:
1206 Cosmo06 3

Wat het straks uiteindelijk wordt zullen we moeten monitoren op de radar- en satellietbeelden.

Lezingen

U kan Ruben Weytjens boeken voor een lezing op uw school, binnen uw bedrijf of voor uw vereniging.

Dit kan dus zowel overdag of 's avonds op weekdagen, maar eventueel ook tijdens het weekend. Ruben geeft lezingen die onder te verdelen zijn in 2 hoofdthema's: “Weer en klimaat” en “Noorderlicht en natuur in het noorden”. De lezingen duren meestal ongeveer 90 minuten, excl. 15 minuten pauze en een vragenrondje.

Overzicht aanbod lezingen