Winterkansen: Zijn de weermodellen iets op het spoor?

Ruben - 31/01/2023 - 11:35

Tot dusver beleven we een zeer grillige winter waarin zachte en koude perioden elkaar afwisselen. In december ging het om droge kou met voor de liefhebbers zelfs enkele dagen schaatsplezier. In januari volgde er dan op vele plaatsen in Limburg sneeuwpret of voor velen helaas sneeuwellende. En nu begint het ernaar uit te zien dat er ook in de derde maand van deze winter wel eens een winterse periode zou kunnen inzitten. 

Net als halverwege januari zien we momenteel opnieuw ontwikkelingen die van quasi kansloos in de richting van kansrijk evolueren voor winterliefhebbers. Vooral de Amerikaanse weercomputer GFS neemt hierin het voortouw maar ook de Europese weercomputer ECMWF lijkt stilaan richting een kouder weertype te evolueren, zij het (voorlopig?) wat terughoudender.

Bij beide modellen zien we de opbouw van een hogedrukgebied ten oosten en noordoosten van onze omgeving. Daarbij wordt het cruciaal hoe noordelijk de as van dit hogedrukgebied terecht zal komen. Bij ECMWF zakt de as snel richting Duitsland-Polen waardoor de koudste luchtmassa's Limburg niet weten te bereiken. Bij GFS blijft de as boven Scandinavië waardoor wij rechtstreeks te maken zouden kunnen krijgen met transportkou uit Rusland. Om over neerslagkansen te speculeren is het in deze fase uiteraard nog véél te vroeg, eerst maar eens kijken of de kou tot bij ons zal geraken.

Beneden toon ik 3 temperatuurpluimen van weermodel GFS uit de afgelopen 24 uur, waarin we een snelle afkoeling van de gehele pluim zien gebeuren ergens rond 6 of 7 februari. Zo'n snelle ontwikkeling naar beduidend koudere scenario's is vrij zeldzaam en vraagt dus ook nog om bevestiging in de volgende berekeningen. Temeer omdat de pluim van weermodel ECMWF er dus toch nog beduidend minder koud uitziet.

Temperatuurpluim GFS maandagmiddag

06z 3012023.jpg

Temperatuurpluim GFS maandagavond

12z 30012023.jpg

Temperatuurpluim GFS dinsdagochtend

00z 31012023.jpg

Temperatuurpluim ECMWF dinsdagochtend

eps_pluim_tt_06350 310100 2023.png

Voorlopig is het dus nog niet volledig overtuigend, maar het zou dus kunnen dat de modellen iets op het spoor zijn. Benieuwd of dit in de volgende berekeningen meer vorm zal krijgen!

Ruben Weytjens