Wisselvallig weekend in aantocht

Ruben - 21/07/2020 - 11:38

Voor het aankomende weekend ziet het er momenteel niet al te best uit voor outdoor activiteiten. Al kan het met de timing van regen en buien uiteindelijk altijd nog wel meevallen. Maar vooral tussen zaterdagavond en zondagavond zou er wel eens veel regen kunnen vallen. Mits wat geluk valt die regen vooral in de nacht en ochtend, waarna we toch nog een redelijke zondagnamiddag krijgen. Indien er zondag in de loop van de dag buien vallen moet er bovendien rekening worden gehouden met onweer. In het tweede deel van de week krijgen we hier waarschijnlijk een beter zicht op.

Fris wordt het zeer waarschijnlijk niet, tenzij tijdens langdurige regenval. Maar de kans is groot dat de maxima rond 23°C blijven uitkomen. Na regen of buien zal het verdampende vocht dan ook meteen voor een zwoel gevoel zorgen.
 

Temperatuurpluim ECMWF op dinsdagochtend

Aanhoudend maxima tussen 20 en 25°C.
pluim 21072020

Uit bovenstaande grafiek valt af te leiden dat het niet uitgesloten is dat het vanaf dinsdag warmer wordt met maxima tussen 25 en 30 graden. Dit soort grafieken is echter net gemaakt om zekerheden en onzekerheden in een oogwenk te kunnen zien. En zo valt meteen op dat de spreiding tussen de lijntjes vanaf dinsdag eigenlijk te groot wordt om van een tendens naar warmer weer te kunnen spreken. Op donderdag zou het bijvoorbeeld net zo goed 20 als 30 graden kunnen worden. Maar wie weet sluiten er zich de volgende dagen meer lijntjes bij de warmere scenario's aan.

Neerslagpluim ECMWF op dinsdagochtend

Vooral tussen zaterdagavond en zondagavond grote neerslagkansen
neerslagpluim 2107

Over timing en neerslagsommen bestaat er momenteel dus nog best veel onduidelijkheid. Maar ook in de neerslagpluim van weermodel GFS vinden we eenzelfde signaal terug. (Laat je niet misleiden door de schaal op de Y-as)

Neerslagpluim GFS op dinsdagochtend:

Neerslagpluim gfs 21072020

Lezingen

U kan Ruben Weytjens boeken voor een lezing op uw school, binnen uw bedrijf of voor uw vereniging.

Dit kan dus zowel overdag of 's avonds op weekdagen, maar eventueel ook tijdens het weekend. Ruben geeft lezingen die onder te verdelen zijn in 2 hoofdthema's: “Weer en klimaat” en “Noorderlicht en natuur in het noorden”. De lezingen duren meestal ongeveer 90 minuten, excl. 15 minuten pauze en een vragenrondje.

Overzicht aanbod lezingen