Witte verrassing in de maak voor woensdagochtend?

Ruben - 25/02/2020 - 06:53

Diverse weermodellen berekenen sinds maandagmiddag een kans op sneeuw in Limburg tijdens de nacht naar woensdag. Dit vanwege een intense neerslagzone die pal over onze omgeving zou trekken, en de temperatuur vanwege de aanhoudende intense neerslag mee naar het vriespunt zou kunnen nemen. Want de kans neemt toe dat die neerslag onder de vorm van vlokken gaat vallen. De bovenlucht zou daarvoor net koud genoeg kunnen worden. Van groot belang is ook de luchtvochtigheid, en met een dauwpuntstemperatuur rond 0 graden bestaat er zelfs kans op enige tijd droge sneeuwvlokken.

Die sneeuwvlokken komen op een zachte ondergrond terecht en zullen dus snel gaan smelten, maar als er snel genoeg nieuwe vlokken worden aangevoerd bestaat er tóch kans op een tijdelijke sneeuwlaag. Er zijn zelfs berekeningen die regionaal meer dan 5 centimeter sneeuwdek voor mogelijk houden.

Maar zoals zo vaak hangt het af van diverse details die allemaal moeten meewerken. Toch lijkt me de kans momenteel best groot dat het woensdagochtend op meerdere plaatsen in Limburg tijdelijk wit wordt, met de grootste kans voor het noorden. In de loop van de ochtend en voormiddag zal het dan snel gaan dooien.

Neerslagverwachting Cosmo woensdagochtend 5 uur

2502 neerslag

Temperatuurverwachting Cosmo woensdagochtend 5 uur

Temperatuurverwachting Cosmo woensdagochtend 5 uur

Totale sneeuwhoogte woensdagochtend volgens Cosmo

sneeuwdek cosmo 2502

Bovenstaande berekening mag absoluut niet letterlijk worden genomen, maar ze geeft wel aan dat het potentieel gevaarlijk kan worden. Met wie weet zeer regionaal grote sneeuwhoeveelheden. Een kleine verschuiving kan echter grote gevolgen met zich meebrengen.

Daar waar het droog blijft zal de temperatuur sowieso meerdere graden boven nul blijven. Enkel door hevige sneeuwval kan de temperatuur naar het vriespunt zakken.

Lezingen

U kan Ruben Weytjens boeken voor een lezing op uw school, binnen uw bedrijf of voor uw vereniging.

Dit kan dus zowel overdag of 's avonds op weekdagen, maar eventueel ook tijdens het weekend. Ruben geeft lezingen die onder te verdelen zijn in 2 hoofdthema's: “Weer en klimaat” en “Noorderlicht en natuur in het noorden”. De lezingen duren meestal ongeveer 90 minuten, excl. 15 minuten pauze en een vragenrondje.

Overzicht aanbod lezingen