Zaterdag regen overgaand in sneeuw?

Ruben - 28/01/2021 - 09:58

Op zaterdag komen zachte en koude luchtmassa's met elkaar in botsing in de buurt van Limburg. Een kleine verplaatsing van noord naar zuid of omgekeerd kan dan een wereld van verschil maken. Er is daarbij zelfs kans op een pak sneeuw of een sloot regenwater... of wie weet blijft het regionaal wel droog? De verschillende weermodellen berekenen 42 tot 78 uur van tevoren allemaal iets anders, iets wat doodnormaal is in dit soort situaties. Afhankelijk van welk weermodel wordt gevolgd zal je dus vandaag in nieuwsberichten of apps iets anders te horen en zien krijgen voor zaterdag. Vermoedelijk zal het tot het laatste moment spannend blijven.

Beneden toon ik daarom ook de berekening op donderdagochtend van 4 verschillende weermodellen voor de periode vrijdagavond tot de nacht naar zondag.

Animatie berekening weermodel ARPEGE

arpege28012021

Volgens dit scenario zou de regen boven Limburg in de loop van de nacht naar zaterdag vanuit het noorden overgaan in sneeuw. Op vele plaatsen in de provincie kan het vervolgens een groot deel van de dag blijven sneeuwen, al zou het in het noorden ook lange tijd droog kunnen blijven.

Animatie berekening weermodel ECMWF

ecmwf 28012021

Volgens dit scenario is er van regen geen sprake en zou een sneeuwzone gedurende een deel van de dag over het zuiden van de provincie kunnen komen slepen terwijl het in het noorden heel de dag droog blijft.

Animatie berekening weermodel ICON

icon 28012021

Volgens deze berekening komt de neerslagzone en zachte lucht noordelijker uit. Bijgevolg zouden we in Limburg op zaterdag lange tijd regen krijgen. In het noorden van de provincie zou die regen dan 's avonds overgaan in sneeuw in het noorden van de provincie terwijl het in het zuiden dan droog blijft.

Animatie berekening weermodel GFS

gfs28012021

Ook volgens dit model komt de scheidingszone vrij noordelijk uit. Zodoende zouden we eerst te maken krijgen met flinke regenval, waarna die regen over het noorden van Limburg aan het eind van de dag overgaat in sneeuw. Het zuiden zou daar dan niets meer van meekrijgen.

Het is dus ook lang niet zeker dat de Ardennen een nieuw sneeuwtapijt krijgen. Want mogelijk vertoeft het zuiden van België dus nog voortdurend in de zachte luchtmassa's wanneer er neerslag valt. En zal die neerslag dus onder de vorm van regen vallen. Terwijl er dus net zo goed 10 tot 20 centimeter sneeuw zou kunnen vallen...