Zaterdag: Rekening houden met onweer en veel neerslag

Ruben - 27/07/2019 - 10:06

Vandaag, zaterdag 27 juli, moet er in heel Limburg rekening worden gehouden met buien. Buien die naarmate de dag vordert steeds intenser kunnen worden. Het is onmogelijk om een precies tijdstip op de buien te plakken, laat staan per locatie. De weercomputers kunnen dit immers niet exact voorzien. De weercomputers kunnen echter wél een indicatie geven binnen welk tijdsbestek de meeste buien te verwachten zijn, en ook over de intensiteit die deze buien kunnen aannemen. 

Zo leren we dat de buien vaak gepaard kunnen gaan met onweer, en dat er tevens kans is op lokale wateroverlast. Omdat de buien intens kunnen worden en bovendien lang boven eenzelfde gebied kunnen blijven plakken wegens weinig stroming ter hoogte van de wolken. Zo kunnen er regio's zijn waar er meer dan 60 liter neerslag valt tegen zondagochtend.
Onder de kern van een goed ontwikkelde bui is er tevens kans op flinke hagelstenen en rondom zo'n bui kunnen er altijd wel eens gemene windstoten voorkomen, al is de kans op zware windfenomenen vandaag kleiner dan gisteren.

Zoals gewoonlijk zal het niet overal in Limburg even fel tekeer gaan, maar ik raad wel iedereen aan om voorzichtig te zijn indien je een bui ziet naderen. De radarbeelden kunnen een goede hulp zijn mits een correct gebruik ervan. Ik raad af om naar de voorspelde radarbeelden te kijken omdat buien snel van omvang, intensiteit en richting kunnen veranderen. Wanneer je meerdere uren vooruit kijkt zie je bovendien slechts een "domme" berekening van één weermodel. Bij buienradar is dat weermodel Harmonie. Andere modellen komen echter met andere berekeningen. Het is wel een tendens dat de felste buien na 15 uur boven Limburg worden verwacht.

Een overzichtje:

Indicatie weermodel ECMWF

Buiengevoeligheid tussen 17 en 20 uur

ec2771

Buiengevoeligheid tussen 20 en 23 uur:

ec27072

Simulatie weermodel AROME

17 uur:

arome2771

19 uur:

arome27072

Indicatie weermodel GFS

Buiengevoeligheid tussen 14 en 17 uur:

gfs2707 1

Buiengevoeligheid tussen 17 en 20 uur:

gfs27072

Simulatie weermodel HARMONIE

17 uur:

har2771

19 uur:

har277 2

Indicatie weermodel COSMO

15 uur:

cos27715

19 uur:

cos27719

Er is dus totaal geen lijn te vinden tussen de berekeningen van de diverse weermodellen.
We hebben indicaties, maar voor de rest zijn we aangewezen op de radarbeelden.

Lezingen

U kan Ruben Weytjens boeken voor een lezing op uw school, binnen uw bedrijf of voor uw vereniging.

Dit kan dus zowel overdag of 's avonds op weekdagen, maar eventueel ook tijdens het weekend. Ruben geeft lezingen die onder te verdelen zijn in 2 hoofdthema's: “Weer en klimaat” en “Noorderlicht en natuur in het noorden”. De lezingen duren meestal ongeveer 90 minuten, excl. 15 minuten pauze en een vragenrondje.

Overzicht aanbod lezingen