Zeer natte periode, witte Kerst in de Ardennen?

Ruben - 20/12/2020 - 10:39

De volgende dagen gaan we te maken krijgen met zeer veel regen. Toch voor Limburgse normen. Op 4 dagen tijd kan er op sommige plaatsen een normale maandhoeveelheid neerslag naar beneden komen. Precies tijdens de donkerste dagen van het jaar zal het dus erg somber worden. De laatste neerslag kan donderdag op de hoogste toppen van ons land voor een witte kerstavond en Kerstmis zorgen.

Neerslagsom-indicatie volgens weermodel GFS tot kerstavond

Om en bij de 60 liter per vierkante meter
2012rrc

Aangezien we rekening moeten houden met de nodige marges is het momenteel zo dat we rekening kunnen houden met 40 tot 80 liter per vierkante meter.

Zoals het er nu naar uitziet zal het dan op eerste en tweede Kerstdag droog blijven, waarna het op zondag mogelijk weer flink kan gaan regenen. Dit valt mooi op in de neerslagpluim van weermodel ECMWF. (bron: weerplaza.nl)

Neerslagpluim ECMWF op zondagochtend

Precies op de kerstdagen een droge episode
pluim rr 20-12

Op maandag, dinsdag en woensdag is het zéér zacht.
Tegen kerstavond valt de temperatuur terug naar een gemiddeld niveau voor de tijd van het jaar. Een compensatie voor het zéér zachte weer middels een koude vorstperiode zit er echter niet in. De voornaamste reden is het ontbreken van een koude-reservoir in het noorden en oosten van Europa. Er ligt in die windstreken ook nauwelijks sneeuw.

Mogelijk kan er wél eens een koude vriesnacht inzitten. Daarvoor moet het dan helder en windstil blijven, zodat er sprake kan zijn van zogenaamde stralingskou.

Temperatuurpluim op zondagochtend

Donderdag zfkoeling naar normale temperaturen
pluimtt2012

Lezingen

U kan Ruben Weytjens boeken voor een lezing op uw school, binnen uw bedrijf of voor uw vereniging.

Dit kan dus zowel overdag of 's avonds op weekdagen, maar eventueel ook tijdens het weekend. Ruben geeft lezingen die onder te verdelen zijn in 2 hoofdthema's: “Weer en klimaat” en “Noorderlicht en natuur in het noorden”. De lezingen duren meestal ongeveer 90 minuten, excl. 15 minuten pauze en een vragenrondje.

Overzicht aanbod lezingen