Zeer wisselvallige herfstvakantie

Ruben - 26/10/2023 - 14:04

Het blijft de komende 8 tot 10 dagen sterk wisselvallig. Een blik op de neerslagpluim van weermodel ECMWF laat daar geen twijfel over bestaan.
Over heel de volgende 7 dagen kunnen we 35 tot 50 liter neerslag verwachten. 
Dit betekent echter niet dat het altijd zal regenen. Want tussen de regen- en buienzones door kan het gerust eens een halve dag droog blijven, mét ook ruimte voor de zon. De timings van de neerslagzones zullen de komende dagen nog geregeld moeten worden bijgesteld, dus het heeft weinig zin om daarover dagen van te voren in detail te treden.

Het wordt dus een zeer wisselvallige herfstvakantie. Wandelingen in de bossen gebeuren best met gepast schoeisel (laarzen) en met een regenjas of paraplu bij de hand.

Neerslagpluim weermodel ECMWF

Bron: Weerplaza

Wanneer we naar de temperatuurpluim kijken dan zien we de volgende 8 tot 10 dagen opvallend weinig spreiding tussen de lijntjes. Dit betekent dat er weinig twijfel over bestaat dat het al die tijd ronduit zacht najaarsweer blijft. Zelfs een nachtvorstje zit er voorlopig niet in.

Oktober staat in Limburg momenteel op de vijfde plaats in de lijst van de warmste oktobermaanden uit de voorbije 120 jaar.
Sinds 1 september (weerkundige herfst) delen we de koppositie met 2006.

Temperatuurpluim weermodel ECMWF

Bron: Weerplaza

Neerslagsom tot donderdagochtend volgens de jongste berekening van weermodel GFS

Bron: WXCharts

Neerslagsom tot donderdagavond volgens de jongste berekening van weermodel ECMWF

Bron: WXCharts