Lange termijn: Aanhoudend zacht tot zeer zacht

Ruben - 18/10/2022 - 10:48

Op basis van de laatste temperatuurpluimen kunnen we stellen dat het ook de rest van deze oktobermaand zacht tot zeer zacht blijft. Uiteraard kan er toevallig eens een koudere nacht tussen zitten, wanneer het helder en windstil blijft. Maar overdag zal de temperatuur alvast tot vrijdag 28 oktober steeds oplopen tot meer dan 15°C.

In de temperatuurpluim is er een opvallende eensgezindheid te zien tot meer dan 10 dagen vooruit. Dat gebeurt niet zo vaak, soms lopen de lijntjes al vanaf dag 3 sterk uit elkaar. Dit betekent dus dat er een grote zekerheid bestaat over het globale stromingspatroon waarmee langdurig zachte luchtmassa's worden aangevoerd.

Temperatuurpluim weermodel ECMWF

Bron: weerplaza
eps_pluim_tt_06350 18-10-22.png

Uit de neerslagpluim valt af te leiden dat er nu en dan eens wat regen of een bui kan vallen. Grote neerslagsommen worden er op deze manier echter niet verzameld. De ervaring leert wel dat de neerslagpluim minder betrouwbaar is dan de temperatuurpluim en dat er soms op korte termijn plots grotere neerslagsommen kunnen worden berekend. 

Op basis van de huidige pluim kunnen we stellen dat de kans op regen zaterdag klein is en dat er zondag pas aan het eind van de dag regen van betekenis verwacht kan worden. Als deze timing niet verandert kunnen we zodoende op zondag dicht in de buurt van 20°C uitkomen.

Neerslagpluim weermodel ECMWF

Bron: Weerplaza.nl

In onderstaande CAPE-pluim stellen de pieken de momenten voor waarop er een verhoogde kans is dat eventuele buien gepaard zullen gaan met onweer. De atmosfeer is op die momenten onstabiel. De kans is dus groot dat we het op meerdere plaatsen wel eens zullen donderden de komende tijd. Om te beginnen donderdagavond of vrijdag. 

CAPE-pluim ECMWF

Bron: Weerplaza.nl
eps_pluim_cape_06380 18-10-2022.png