Een nieuw kleedje! Maar waarom?

Mee met de tijd: Schalend voor alle beeldschermen

Beste bezoeker,

Precies 15 jaar geleden verscheen mijn eerste weersite online. Destijds was ik trots op de 20 tot soms 50 dagelijkse bezoekers, voornamelijk bestaande uit vrienden, familie en collega's. Maar door de jaren heen zijn de bezoekersaantallen serieus toegenomen. Zeker nadat ik in 2012 besloot om er mijn zelfstandig hoofdberoep van te maken. Tussen oktober 2017 en oktober 2018 werd deze weersite meer dan 5,5 miljoen keer bezocht. Voornamelijk door Limburgers, al merk ik dat er ook steeds meer bezoekers vanuit andere provincies de weg naar www.rubenweytjens.be vinden. Ook vanuit Nederlands Limburg en Brabant wordt de site inmiddels goed bezocht.

Deze weersite heeft sinds de start in 2003 (Frontpage) reeds talrijke gedaanteverwisselingen ondergaan. Waarbij het geheel elke keer weer professioneler is geworden. Na de vorige grote verbetering 5 jaar geleden, toen HostYou met Sycro mijn betrouwbare partner werd om de website ook op de drukste onweersdagen in de lucht te kunnen houden, is er echter alweer veel veranderd in de wereld van het internetgebruik. Daar waar de website 5 jaar geleden nog slechts voor 25% door mobiele gebruikers werd geraadpleegd, tonen de statistieken aan dat dit aandeel in 2018 is opgelopen naar maar liefst 65%. Vandaar dat er dringend nood was aan een nieuwe website, die netjes schaalt op alle soorten schermen. En daar is nu aan tegemoetgekomen.
De site blijft goed leesbaar op computer- en laptopschermen, maar zeker ook op tablets en smartphones. Er moet nu niet meer verkleind of vergroot worden; zowel de afbeeldingen als de tekst schalen netjes binnen de grootte van het scherm. In principe is dit vergelijkbaar met een app, waardoor je dus geen app hoeft te installeren. Een bladwijzer naar de website op je startscherm volstaat!

Deze website kwam tot stand dankzij BNS hybrIT, waardoor HostYou nog niet zolang geleden is overgenomen. Een puur Limburgs bedrijf, dat perfect past binnen het concept van de weersverwachtingen voor Limburg op deze website. Samen hebben we hard gewerkt aan een website die perfect is afgestemd op de noden van een gebruiksvriendelijke en échte meerwaarde-weersite voor Limburg. De website is ontwikkeld in Drupal 8, en daarmee helemaal klaar voor de toekomst!

Anders van opbouw

Voor de dagelijkse bezoekers die vertrouwd zijn geworden met de vorige website zal het misschien even wennen zijn, maar ik ben er 100% van overtuigd dat deze nieuwe versie gebruiksvriendelijker én overzichtelijker is.

Op de homepage is geopteerd voor een longpage, een lange pagina dus waarop zowel het weerbericht voor vandaag als de weersverwachtingen voor de volgende dagen in grote lijnen terug te vinden is. De uitgebreidere informatie zit achter 'Lees meer'-knoppen, wat mij de vrijheid geeft om op die pagina's een onbeperkte hoeveelheid informatie en toelichting te kunnen geven. Soms is dat nodig, soms niet, waardoor de benodigde ruimte steeds anders zal zijn.

Ook de aanzet van het meest recente weernieuws-artikel is op de homepage terug te vinden, net als informatie over mijn twee andere pijlers die voor mij belangrijk zijn: noorderlichtreizen en lezingen.

Er zijn ook nog links naar 3 hoofdthema's voorzien: 
   - Weermodellen
   - Radar- en satellietbeelden
   - Waarnemingen
Op deze pagina's is uitleg voorzien voor wie zelf gebruik wil maken van de diverse bronnen met nuttige informatie om tot een weerbeeld of weersverwachting te kunnen komen. Voor de gebruikers die vertrouwd zijn met deze gegevens is er op deze pagina's echter ook een link voorzien naar snelle verzamelpagina's.

Meerwaarde t.o.v. andere websites en apps

Ik ben er voor 200% van overtuigd dat deze website het beste weerbericht van Limburg te bieden heeft. Puur vanwege mijn manier van werken. Een manier van werken die niet geautomatiseerd is, maar waarbij weerberichten tot stand komen door na te denken over wat de weercomputers ons te bieden hebben. De uitkomst van zo'n weercomputer letterlijk omzetten in een weerbericht is kinderspel. Maar het grote probleem is dat zo'n berekening altijd fouten bevatten. Alleen door meerdere berekeningen naast elkaar te leggen kan er een gevoel ontstaan voor zekerheden en onzekerheden. En die zal ik dan ook altijd benoemen, zodat de lezers van mijn weerberichten geen gok te zien krijgen die gebaseerd is op slechts één computerberekening. 
Meer informatie over mijn manier van werken is te lezen op deze link.

Ik zal mij NOOIT verlagen tot het verspreiden van sensatie, zoals dat elders wél geregeld het geval is om meer bezoekers trachten te lokken. Voor mij is het een ere-zaak, en ik vind het belangrijk dat mijn lezers mij begrijpen, vertrouwen en respecteren.

Ook ik zal er wel eens naast zitten, maar weet dan dat ik er écht alles aan gedaan heb om dat te voorkomen. En dat ik me er op dat moment slecht bij zal voelen. Vanwege de tijd en energie die toch elke keer weer in zo'n verwachting kruipt, en omdat ik weet dat er wellicht vele Limburgers op mijn berichtgeving zijn afgegaan...

Gratis in ruil voor advertenties

www.rubenweytjens.be is volledig gratis toegankelijk, zonder een vervelend 'plus-abonnement' zoals je dat tegenwoordig op bijna elke nieuwssite vindt. Deze weerberichten worden gemaakt in het belang van alle Limburgers, en horen dus ook vrij toegankelijk te zijn voor alle Limburgers.

Om tóch een verdienmodel te behouden staan er op verschillende locaties advertenties. Mag ik dan ook vriendelijk vragen om eventuele programma's die advertenties blokkeren uit te schakelen op deze pagina? Alleen op die manier kan het voor iedereen gratis blijven.
De meeste advertenties worden door Google automatisch gegenereerd op basis van uw surf-profiel. Meer informatie over dit principe vindt u op deze link

Wie graag een persoonlijk steentje wil bijdragen kan daarvoor terecht op deze pagina, waar een donatie kan worden gedaan.
Een website bouwen en onderhouden kost namelijk vele duizenden euro's.

Bedankt voor jullie vertrouwen en veel weer-plezier!
Uw weerman, Ruben Weytjens