screenSize=
responsive_top_bottom=
static_orientation= vertical
De verschillende sneeuwzones blijken vandaag opnieuw grotendeels buiten Limburg te blijven. Eentje trekt vanochtend over het westen van Duitsland, een andere zakt via de westhoek langs de Frans-Belgische grens en noorden van Frankrijk naar Luxemburg.
Regionaal is het vanochtend wel wit met enkele centimeters sneeuw als gevolg van een smalle buienstraat die in het tweede deel van de nacht en vroege ochtend van noordwest naar zuidoost over Limburg zakte. Zo wordt vanuit Paal 3cm sneeuw gemeld en ook in Helchteren lag er omstreeks 5u45 sneeuw op het wegdek. Vanuit Sint-Truiden, Tongeren, Nieuwerkerken en Kessenich wordt echter een groen landschap gemeld, terwijl er in Neeroeteren wel een dun wit laagje op de dakpannen en grasvelden ligt. In Oostham blijkt het meeste te zijn gevallen, met een dekje tot 6cm. Zie dit overzicht in 'Extra Weernieuws'.
Hier en daar kan er nog wel eens een sneeuwbui of later winterse bui vallen, maar een pak sneeuw gaat dus aan ons voorbij. De meeste buien die we op de radarbeelden naar Limburg zien komen sterven grotendeels uit alvorens ze ons bereiken. Deze buien worden namelijk boven het relatief warme zeewater gevoed en geraken al hun schwung kwijt boven het koudere landoppervlak.
Ook de zon zal geregeld te zien zijn en ervoor zorgen dat de temperatuur straks toch weer rond een graad of 4 uitkomt. Het beetje sneeuw dat er ligt zal dus vrij snel weer verdwijnen, als sneeuw voor de zon.
Vannacht gaat het op de meeste plaatsen licht vriezen. Lokale sneeuwbuien zijn nog steeds mogelijk, maar ik verwacht dus geen grootschalige gebeurtenissen boven Limburg. De buien zouden vanavond en vannacht namelijk voor het noorden en midden van Nederland zijn. Toch zijn verrassingen in dit soort omstandigheden nooit uitgesloten en nemen we er best geregeld de radar- en satellietbeelden bij.
Het blijft matig waaien uit zuidwestelijke richting.
Laatste update: Ruben - 00:09u | Powered by BNS hybrIT
Op deze pagina vindt u een uitleg over de interpretatie van diverse weerkaarten en grafieken, met vervolgens vele links naar diverse bronnen waar deze gegevens gepubliceerd worden. Dit zijn ook de gegevens die gebruikt worden om tot een weersverwachting te kunnen komen, mits een correct gebruik ervan.
Voor de zeer korte termijn zijn de weerkaarten niet meer zo relevant, en kunnen we veel beter afgaan op wat de satellietbeelden (wolken) en radarbeelden (regen) ons tonen. Op deze pagina vindt u een overzicht van de voornaamste wolkenfoto's en neerslagmetingen, niet alleen boven Limburg maar ook om ons heen.
Op deze pagina vindt u een overzicht van vele meetgegevens uit Limburg en ruime omstreken. Niet alleen van temperaturen, maar ook van andere parameters zoals neerslag, luchtdruk en wind. Deze gegevens kunnen eventueel gebruikt worden om een weersverwachting last minute te kunnen bijsturen.