screenSize=
responsive_top_bottom=
static_orientation= vertical
Omstreeks 18 uur is Limburg vrij van onweer. Wél regent het hier en daar nog gezapig. Het uiterste westen (Tessenderlo) leunt nog het meest tegen de "gevarenzone" aan, met daar de komende tijd misschien nog wel enkele hoorbare donders.
Voorlopig moet de buienvorming er vanwege warmte komen, en dankzij de doorgaans dikke bewolking ontbreekt die warmte in onze omgeving. De buien die zich rond Limburg ontwikkelen blijven nagenoeg ter plaatse trappelen, dus daar moeten we niet meteen naar kijken.
Toch is het nog te vroeg om te stellen dat Limburg voor de rest van de avond en nacht aan nieuwe onweershaarden ontsnapt. Want later gaan naast warmte ook andere factoren een rol spelen om eventueel buienvorming te forceren. Zo zijn er modelberekeningen die de buien in de loop van de nacht in de buurt van Limburg laten activeren. Ook onweer blijft dan mogelijk.
Zodra ergens aan de voorwaarden voldaan is kan een nieuwe bui heel plots ontstaan. Doordat er ter hoogte van de buienwolken nauwelijks stroming staat zullen die buien lang boven eenzelfde locatie blijven hangen. Zodoende kan er onder de kern van een bui overvloedig veel neerslag vallen, met wateroverlast tot gevolg.
Het is dus ook haast onmogelijk om zo'n bui lang van tevoren te zien naderen op de radarbeelden. De voorspelde radarbeelden hebben sowieso weinig tot geen waarde in dit soort situaties.
Waar en wanneer die buien de volgende uren tot ontwikkeling komen is dus onmogelijk te voorspellen. Radarbeelden via deze link. Waarnemingen via Facebook.
Niet alleen ter hoogte van de buienwolken, maar ook op neushoogte blijft het grotendeels windstil. Een groot verschil dus met gisteren.
Laatste update: Ruben - 00:09u | Powered by BNS hybrIT
Op deze pagina vindt u een uitleg over de interpretatie van diverse weerkaarten en grafieken, met vervolgens vele links naar diverse bronnen waar deze gegevens gepubliceerd worden. Dit zijn ook de gegevens die gebruikt worden om tot een weersverwachting te kunnen komen, mits een correct gebruik ervan.
Voor de zeer korte termijn zijn de weerkaarten niet meer zo relevant, en kunnen we veel beter afgaan op wat de satellietbeelden (wolken) en radarbeelden (regen) ons tonen. Op deze pagina vindt u een overzicht van de voornaamste wolkenfoto's en neerslagmetingen, niet alleen boven Limburg maar ook om ons heen.
Op deze pagina vindt u een overzicht van vele meetgegevens uit Limburg en ruime omstreken. Niet alleen van temperaturen, maar ook van andere parameters zoals neerslag, luchtdruk en wind. Deze gegevens kunnen eventueel gebruikt worden om een weersverwachting last minute te kunnen bijsturen.