screenSize=
responsive_top_bottom=
static_orientation= vertical
Vandaag warmt het zeer snel op. Op het middaguur zijn we de kaap van 30°C al gepasseerd, en namiddag gaan we op jacht naar een absoluut temperatuurrecord. Records zijn enkel te verbreken als alle factoren meewerken, en vooraf is de kans dat dit lukt altijd kleiner dan dat het niet lukt. In dit geval moet het tot ongeveer 18 uur zonnig blijven met tussen 16 uur en 18 uur niet teveel wind. Een klein beetje wolkensluiers of net wat meer wind zouden een record in de kiem kunnen smoren. Het record voor Kleine Brogel staat nog steeds op 38.2°C. Ik zit zelf niet te wachten op zo'n record, maar nu het tóch zo heet is zou het wel een mooie manier zijn om de grote hittegolf van 2018 te beklinken.
Vanavond is er dan kans op lokale onweershaarden. De verwachting is echter bijzonder onzeker, en álle weermodellen komen met grote verschillen in timing en intensiteit van eventuele buien. En ook voor wat betreft het windveld dat in de loop van de avond over Limburg kan trekken. Volgens sommige weercomputers blijft het in Limburg gewoon rustig, volgens andere berekeningen moeten we rekening houden met zware windstoten. Voor de zekerheid houden we dus maar best rekening met dit laatste. Zeker wanneer het uiteindelijk tot buien komt is er kans op rukwinden tot 80 km/u en misschien wel meer. Ik weet dat veel mensen angst hebben van bliksem en donder, maar het echte risico op lokale schade zit hem dus vooral in de rukwinden. Het lijkt me dus sowieso aangewezen om bijvoorbeeld parasols en partytentjes tijdig op te bergen.
Tijdens de nacht naar woensdag blijft het zwoel met nog kans op een aantal lokale buien, eventueel met onweer. Rondom die buien zijn er nog steeds gemene windstoten mogelijk.
Woensdag geraakt de temperatuur niet meer aan 30°C.
Laatste update: Ruben - 00:09u | Powered by BNS hybrIT
Op deze pagina vindt u een uitleg over de interpretatie van diverse weerkaarten en grafieken, met vervolgens vele links naar diverse bronnen waar deze gegevens gepubliceerd worden. Dit zijn ook de gegevens die gebruikt worden om tot een weersverwachting te kunnen komen, mits een correct gebruik ervan.
Voor de zeer korte termijn zijn de weerkaarten niet meer zo relevant, en kunnen we veel beter afgaan op wat de satellietbeelden (wolken) en radarbeelden (regen) ons tonen. Op deze pagina vindt u een overzicht van de voornaamste wolkenfoto's en neerslagmetingen, niet alleen boven Limburg maar ook om ons heen.
Op deze pagina vindt u een overzicht van vele meetgegevens uit Limburg en ruime omstreken. Niet alleen van temperaturen, maar ook van andere parameters zoals neerslag, luchtdruk en wind. Deze gegevens kunnen eventueel gebruikt worden om een weersverwachting last minute te kunnen bijsturen.