screenSize=
responsive_top_bottom=
static_orientation= vertical
Omstreeks 19u30 ziet de lucht er richting het zuiden wat dreigend uit, maar voorlopig zit er geen onweer aan te komen voor Limburg. Wat we zien is de top van een onweershaard die ten zuiden van Limburg passeert en eigenlijk ook al veel van z'n pijlen heeft verschoten. Misschien dat er regionaal nog wat zwoele druppels uit die wolken vallen, maar het meeste vocht zal voorlopig nog verdampen alvorens het beneden is.
De kans is echter aanwezig dat er zich later op de avond en tijdens het eerste deel van de nacht nog nieuwe buien gaan weten te ontwikkelen. Dichter bij Limburg, of wie weet zelfs pal boven onze provincie. Of en waar dat het geval gaat zijn kunnen we enkel maar monitoren op de radarbeelden.
Onder de kern van een bui kan het altijd even hevig regenen, maar aangezien er veel vaart achter zal zitten is de kans op wateroverlast ondanks de harde bodem eerder beperkt. Mochten de buien langdurig over eenzelfde regio kunnen blijven hangen dan was het een ander verhaal.
Meerdere weermodellen blijven in hun allerlaatste berekeningen ook nog met een zogenaamd bijzonder 'gust front' komen, een zone die van zuidwest naar noordoost trekt en waarin kortstondig zware windstoten mogelijk zijn. Ook indien er geen bui in de directe buurt is, al zal het met behulp van een bui nog wat harder kunnen waaien. Als dit over Limburg zal trekken zal dat vermoedelijk ergens tussen 23 uur en 2 uur gebeuren. Het is een zeer delicaat en uitzonderlijk proces, geholpen door de onweders ten zuiden van ons en de kurkdroge hete lucht boven Limburg. Dit 'gust front' bevindt zich op het scheidingsvlak tussen lucht die door de onweershaarden sterk is afgekoeld, en de zeer warme lucht waarin we ons vandaag bevonden. Hoe dit gaat uitpakken is moeilijk in te schatten, maar we houden best rekening met de kans op rukwinden tot 70 km/u, lokaal nog meer. Tijdens de passage van die rukwinden kan het zicht in landelijke gebieden worden beperkt doordat er massaal veel stof vanaf de velden zal opwaaien, al zal er daar vannacht wellicht niet meer zoveel volk op de baan zijn.
De temperatuur liep vandaag op de meeste plaatsen in Limburg op tot net boven 36°C. Daarmee bleven we net beneden de hoogste waarde die eind juli werd gemeten. Tegelijk werd een extreem lage luchtvochtigheid van 15% bereikt, iets wat doorheen het jaar zelden gebeurt. Vanwege die lage luchtvochtigheid was de warmte nog relatief goed te verdragen.
Vele mensen snakken naar verkoeling, maar met minima boven 20°C zal dat vannacht toch nog niet zo vlot verlopen. De kans op een lokale bui, al dan niet met gedonder erbij, blijft heel de nacht aanwezig. Na een kalme periode zal de wind na 3 uur aantrekken tot gemiddeld 4 Beaufort uit het zuidwesten.
Laatste update: Ruben - 00:09u | Powered by BNS hybrIT
Op deze pagina vindt u een uitleg over de interpretatie van diverse weerkaarten en grafieken, met vervolgens vele links naar diverse bronnen waar deze gegevens gepubliceerd worden. Dit zijn ook de gegevens die gebruikt worden om tot een weersverwachting te kunnen komen, mits een correct gebruik ervan.
Voor de zeer korte termijn zijn de weerkaarten niet meer zo relevant, en kunnen we veel beter afgaan op wat de satellietbeelden (wolken) en radarbeelden (regen) ons tonen. Op deze pagina vindt u een overzicht van de voornaamste wolkenfoto's en neerslagmetingen, niet alleen boven Limburg maar ook om ons heen.
Op deze pagina vindt u een overzicht van vele meetgegevens uit Limburg en ruime omstreken. Niet alleen van temperaturen, maar ook van andere parameters zoals neerslag, luchtdruk en wind. Deze gegevens kunnen eventueel gebruikt worden om een weersverwachting last minute te kunnen bijsturen.