screenSize=
responsive_top_bottom=
static_orientation= vertical
Vanochtend is het koud met overal in Limburg minnetjes op de thermometers. Op meerdere plaatsen zakte de temperatuur op neushoogte naar minima rond -3°C. Ter hoogte van de grassprietjes komt matige vorst voor, met dus waardes van -5°C en lager.
We bevinden ons in Limburg vandaag nog steeds onder de beschermde vleugels van een hogedrukgebied. Regen en buien blijven zodoende ver uit de buurt. Van tijd tot tijd zullen er wolkenpartijen over onze provincie schuiven, maar de zon zal zeker ook regelmatig aan bod komen. Het zal wel steeds wat nevelig blijven.
De temperatuur bereikt een maximum in de buurt van +4°C. Het hogedrukgebied zorgt boven onze omgeving voor een temperatuursinversie, wat betekent dat er op grotere hoogte sprake is van oplopende temperaturen i.p.v. verder afnemende temperaturen. Daardoor is de lucht die we inademen eigenlijk niet zo gezond. Vervuilde luchtdeeltjes afkomstig van o.a. de Duitse industrie en ook de uitlaatgassen van onze eigen auto's blijven immers gevangen onder de inversielaag. Het klopt dus niet dat koude vrieslucht steeds gezond zou zijn, wat wel eens wordt beweerd. En het is ook een fabeltje dat bacteriën doodvriezen.
De minima tijdens de nacht naar maandag blijven sterk afhankelijk van de bewolkingsgraad. Hoe minder wolken, hoe lager de temperatuur en hoe groter de kans op een graadje nachtvorst. De bovenlucht is echter nog steeds zeer zacht, met op 1600 meter hoogte ongeveer +8°C. Dit zal een sterkere afkoeling voorkomen, maar -1 tot -2°C kan er toch wel inzitten.
Laatste update: Ruben - 04:29u | Powered by BNS hybrIT
Op deze pagina vindt u een uitleg over de interpretatie van diverse weerkaarten en grafieken, met vervolgens vele links naar diverse bronnen waar deze gegevens gepubliceerd worden. Dit zijn ook de gegevens die gebruikt worden om tot een weersverwachting te kunnen komen, mits een correct gebruik ervan.
Voor de zeer korte termijn zijn de weerkaarten niet meer zo relevant, en kunnen we veel beter afgaan op wat de satellietbeelden (wolken) en radarbeelden (regen) ons tonen. Op deze pagina vindt u een overzicht van de voornaamste wolkenfoto's en neerslagmetingen, niet alleen boven Limburg maar ook om ons heen.
Op deze pagina vindt u een overzicht van vele meetgegevens uit Limburg en ruime omstreken. Niet alleen van temperaturen, maar ook van andere parameters zoals neerslag, luchtdruk en wind. Deze gegevens kunnen eventueel gebruikt worden om een weersverwachting last minute te kunnen bijsturen.