screenSize=
responsive_top_bottom=
static_orientation= vertical
Vanochtend lag er op de meeste plaatsen in Limburg een sneeuwlaagje. In de omgeving van Borgloon en Tongeren liep dit laagje zelfs op tot meer dan 10 centimeter met uitschieters tot maar liefst 15 centimeter. Dit terwijl er in het noorden regionaal nauwelijks een centimertje op de auto's lag. In de loop van de voormiddag zal de sneeuw vrij snel gaan smelten, behalve op plaatsen die onder buienstraten vertoeven. Vanwege de voortdurende aanvoer van die buien met sneeuwvlokken krijgt de zon voorlopig niet de kans om veel opwarming te veroorzaken.
Ook de rest van de dag blijft de buienmolen in Limburg op volle toeren draaien. Er kunnen dus geregeld intense buien van korrelhagel of sneeuw verwacht worden. Daarbij zou het zelfs ook wel eens kunnen donderen. Dit soort "thundersnow" is een zeer uitzonderlijk fenomeen en zal ook zeker niet door iedereen in Limburg kunnen worden waargenomen. Want de buien zullen sowieso een eerder plaatselijk karakter blijven hebben. Met op sommige plaatsen de ene bui kort volgend op de andere terwijl het tegelijk op andere plaatsen langdurig droog kan blijven.
Er waait nog steeds een vrij krachtige noordwestenwind met vaak windvlagen rond 40 a 50 km/u. Deze zal het kouder doen aanvoelen dan de maxima rond 3 tot 5°C die tijdens de zonnige momenten tussen de buien bereikt kunnen worden.
In de nacht naar woensdag is het eerst droog met temperaturen dalend tot om en bij het vriespunt. Mogelijk krijgen we in het tweede deel van de nacht met een sneeuwzone te maken, al zou deze zone ook nipt het noordoosten van onze provincie kunnen schampen. Maar het mag geen verrassing zijn indien Limburg op woensdagochtend regionaal tijdelijk wit kleurt door een centimeters dikke sneeuwlaag. In de loop van de ochtend zal het snel gaan dooien.
Laatste update: Ruben - 16:02u | Powered by BNS hybrIT
Op deze pagina vindt u een uitleg over de interpretatie van diverse weerkaarten en grafieken, met vervolgens vele links naar diverse bronnen waar deze gegevens gepubliceerd worden. Dit zijn ook de gegevens die gebruikt worden om tot een weersverwachting te kunnen komen, mits een correct gebruik ervan.
Voor de zeer korte termijn zijn de weerkaarten niet meer zo relevant, en kunnen we veel beter afgaan op wat de satellietbeelden (wolken) en radarbeelden (regen) ons tonen. Op deze pagina vindt u een overzicht van de voornaamste wolkenfoto's en neerslagmetingen, niet alleen boven Limburg maar ook om ons heen.
Op deze pagina vindt u een overzicht van vele meetgegevens uit Limburg en ruime omstreken. Niet alleen van temperaturen, maar ook van andere parameters zoals neerslag, luchtdruk en wind. Deze gegevens kunnen eventueel gebruikt worden om een weersverwachting last minute te kunnen bijsturen.