Berekend sneeuwdek volgens 8 verschillende weermodellen

Ruben - 06/02/2021 - 09:19

Het blijft zoals verwacht spannend tot op de meet. De diverse modellen komen zoals gebruikelijk nog steeds met kleine verschillen in de positie van een lagedruksysteem dat eerst regen brengt en vanaf vannacht ook ijzel en sneeuw. 

Tijdens de nacht naar zondag zal het vanuit het noorden van Limburg op steeds meer plaatsen beginnen vriezen. Regen zal dan ook geleidelijk overgaan in sneeuw met aanvankelijk regionaal ook een poosje ijzel of aanvriezende regen. Terwijl het in het noorden na middernacht gaat sneeuwen kan het in het midden dus mogelijk een poosje ijzelen terwijl het in het zuiden van de provincie misschien nog tot de ochtend aan het regenen is...

De timing van dit alles is echter onzeker waardoor het vooral voor het zuiden afwachten is of en wanneer de neerslag onder de vorm van sneeuw gaat vallen. Hoe later dit gebeurt, hoe minder neerslag er zondag nog onder de vorm van vlokken valt en hoe kleiner de kans op een sneeuwlaag van betekenis.

Momenteel lopen de berekeningen tot maandagochtend uiteen van 3 tot 25 centimeter in het noorden en van 0 tot 15 centimeter in het zuiden van de provincie. Enkele tientallen kilometers meer naar het noorden of zuiden doorheen onze provincie kan een groot verschil maken. Oostelijk Limburg zou ook iets langer met ijzel te maken kunnen hebben dan het westen omdat de hogere luchtlagen daar net wat langer een graadje aan de hoge kant blijven.

Het blijft dus spannend tot op de meet. Het uiterste noorden van de provincie wordt bijna 100% zeker wit. Het midden 60 tot 70% zeker en het uiterste zuiden 30 tot 40% zeker. Al zijn de meeste centimeters wellicht voor het noordwesten en de minste centimeters voor het zuidoosten.

Beneden toon ik de kaartjes met het verwachte sneeuwdek volgens 8(!) verschillende weermodellen op zaterdagochtend. In deze situatie is geen enkel model als meest betrouwbaar aan te stippen. Elke volgende berekening (vanmiddag, vanavond) zal er bij elk model ook weer wat anders uitzien.

Wat de kleurtjes betekenen staat onder het kaartje. Waar u zelf woont kan u makkelijk vinden via Google maps, dus u kan op basis van deze kaartjes zelf kijken hoe groot de kans is dat u een mooie sneeuwlaag krijgt.

Weermodel ECMWF op maandagochtend

(Bron: Meteologix)
ecmwf00 06022021

Weermodel GFS op maandagochtend

gfs0006022021

Weermodel UKMO op maandagochtend

ukmo0006022021

Weermodel ICON op maandagochtend

icon0006022021

Weermodel ALARO tot zondagmiddag

(Bron: Meteociel)
alaro0006022021

Weermodel ARPEGE op zondagavond

arp0006022021

Weermodel AROME op zondagavond

arome0006022021

Weermodel Harmonie op zondagavond

(Bron: Weerplaza)
har0006022021

Lezingen

U kan Ruben Weytjens boeken voor een lezing op uw school, binnen uw bedrijf of voor uw vereniging.

Dit kan dus zowel overdag of 's avonds op weekdagen, maar eventueel ook tijdens het weekend. Ruben geeft lezingen die onder te verdelen zijn in 2 hoofdthema's: “Weer en klimaat” en “Noorderlicht en natuur in het noorden”. De lezingen duren meestal ongeveer 90 minuten, excl. 15 minuten pauze en een vragenrondje.

Overzicht aanbod lezingen