Bijna een witte Kerst... of zit er tóch nog een verrassing in?

Ruben - 24/12/2021 - 09:27

Het is de voorbije 10 dagen lange tijd spannend geweest. Sinds 2010 waren we nooit meer zó dicht bij een witte Kerst, maar halverwege de voorbije week werd stilaan duidelijk dat het waarschijnlijk een nét niet verhaal zou worden. Al bleven verschillende weermodellen de wintergrens op kerstdag toch regelmatig in de buurt van het noorden van Limburg berekenen.

En ook nu, op vrijdag 24 december, is het voor het uiterste noorden van onze provincie toch nog steeds spannend. Want in de kerstnacht zal koude lucht vanuit Nederland richting Limburg komen afzakken. Rond een uur of 3 zal het nog een graad of 5 zijn maar tegen de ochtend zal de temperatuur zich nog maar net boven het vriespunt bevinden regio Lommel en Achel. Verder naar het zuiden zal het per 15 kilometer een graadje zachter blijven.

We mogen ook neerslag verwachten en op de meeste plaatsen zal die neerslag als doodgewone regen vallen. In het uiterste noorden zou de regen echter kunnen overgaan in dikke sneeuwvlokken. En het valt dan ook niet helemaal uit te sluiten dat het daar tijdelijk witjes wordt. Tijdelijk, want zodra het stopt met sneeuwen zal het snel dooien. De ondergrond is nat en ontdooid en ook in de lucht zal de temperatuur net boven het vriespunt blijven. Maar wie weet zit er voor sommige Limburgers dus toch nog een beetje witte Kerst in.

Beneden toon ik de berekening van weermodel Harmonie (Bron: Weerplaza). Op deze berekening zit er nog een marge van +/- 50 kilometer. Sommige andere modellen voorzien een smalle zone met 1 tot 3 centimeter sneeuw welke aanleunt tegen Limburg en in sommige gevallen een stukje van onze provincie meeneemt. 

Temperatuurverwachting zaterdagnacht 3 uur

24-12-21 1

Temperatuurverwachting zaterdagochtend 6 uur

24-12-21-2

Temperatuurverwachting zaterdag 9 uur

24-12-21 3

Temperatuurverwachting zaterdag 12 uur

24-12-2021-4

Berekende sneeuwhoogte zaterdagochtend

clipboard24.png