Bloesems: brengt bewolking zaterdagochtend redding?

Ruben - 12/04/2019 - 14:56

De nacht van vrijdag op zaterdag staat bij de fruittelers reeds dagenlang dik in het rood aangestipt vanwege de voorspelde nachtvorst. Maar in de loop van vrijdag begint de hoop op een grotendeels bewolkte nacht toch wel te groeien. Vanwege het feit dat er veel lage bewolking aanwezig is, maar er zijn nu ook verschillende weercomputers die deze lage wolken nog langdurig vasthouden in de nacht naar zaterdag. In dat geval zullen de temperaturen positief blijven.

Satellietbeeld vrijdag 15.05 uur

Voortdurend aanvoer van lage wolken uit Duitsland

Diverse weermodellen (bijvoorbeeld Harmonie en Hirlam, zie beneden) hebben deze lage wolken nu ook goed te pakken en houden deze zelfs tot laat in de nacht boven Limburg. Mocht de bewolking tot 6 uur aanwezig blijven, dan worden de bloesems gered van nachtvorst. Maar stel dat het om 4 uur uitklaart, dan zal het toch nog heel spannend worden.

Er zijn ook nog steeds computersimulaties te vinden die het reeds vroeger in de nacht laten uitklaren. Deze komen met minima rond -1°C, maar de ervaring leert dat dit lokaal dan ook -2 a -3°C kan worden. Afhankelijk van de lokale omgevingsfactoren, zoals beschutting tegen de wind en type ondergrond.

Weermodel Harmonie

Lage wolken om 6 uur
Lage wolken harmonie 1204
Temperaturen om 6 uur
Temperaturen Harmonie 1204

Weermodel Hirlam

Lage wolken om 6 uur
Lage wolken om 6 uur 1204
Temperaturen om 6 uur
Temperaturen om 6 uur 1204

Weermodel Cosmo

Lage wolken om 6 uur
Bewolking om 6 uur cosmo 1204
Temperaturen om 6 uur
Temperaturen om 6 uur cosmo 1204

Lezingen

U kan Ruben Weytjens boeken voor een lezing op uw school, binnen uw bedrijf of voor uw vereniging.

Dit kan dus zowel overdag of 's avonds op weekdagen, maar eventueel ook tijdens het weekend. Ruben geeft lezingen die onder te verdelen zijn in 2 hoofdthema's: “Weer en klimaat” en “Noorderlicht en natuur in het noorden”. De lezingen duren meestal ongeveer 90 minuten, excl. 15 minuten pauze en een vragenrondje.

Overzicht aanbod lezingen